Când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, ”Johnny”, în vârstă de 32 de ani, din Sankt Petersburg, și-a propus ca obiectiv să răstoarne regimul Putin, scrie Al Jazeera.
De fapt, după cum mărturisește, i-ar fi plăcut să-l omoare pe președintele rus cu propriile sale mâini.
Democratizarea țării și ruperea Rusiei în bucăți mai mici
În interviul acordat Al Jazeera, „Johnny” povestește că s-a alăturat altor ruși care luptă pentru Ucraina, împotriva patriei lor, ca parte a Batalionului Siberian, o unitate formată vara trecută de Consiliul Civic, un grup de opoziție rus cu sediul în Polonia.
„Vrem să democratizăm Rusia. Și nu va fi posibil în starea actuală. Rusia trebuie să se rupă în bucăți mai mici. Nu-mi pasă dacă va fi mică, așa cum este Belgia. Locuri precum Iacutia și Cecenia și alte regiuni ale Rusiei ar trebui să se poată separa, dacă aleg acest lucru”, spune Johnny.
Potrivit lui Denis Sokolov, 54 de ani, coordonatorul grupului, 50 de luptători din unitate se află în prezent în antrenament sau luptă în Ucraina. Alți 40 sunt controlați de serviciile de securitate ale Ucrainei în timp ce așteaptă să treacă granița.
El susține că există mii de ruși dispuși să se alăture luptei împotriva Moscovei, Consiliul Civic primind până la 10 cereri pe zi.
De ce vor să pună capăt războiului
Cei care doresc să se înscrie trebuie să plece mai întâi într-o țară terță din motive de siguranță.
„Ucrainenii nu au încredere în ruși și există motive pentru acest lucru. Acest război a fost declanșat de regimul de la Moscova în numele nostru și suntem obligați să-i punem capăt”, a spus Sokolov.
Nici autoritățile poloneze, nici cele ucrainene nu au răspuns la cererea jurnaliștilor Al Jazeera de a comenta cu privire la Consiliul Civil și Batalionul Siberian.
Motivele diferă
De la începutul războiului, sute de ruși s-au întors împotriva țării lor și au întărit forțele Ucrainei. Potrivit International Crisis Group, motivele lor sunt diverse.
„Majoritatea recruților din Federația Rusă provine din Caucazul de Nord – regiuni majoritar musulmane, care au o lungă istorie în a susține separarea de guvernul central. Există, totuși, și etnici ruși care luptă în numele Ucrainei. Unii sunt pur și simplu simpatizanți ai cauzei ucrainene sau văd că aderarea la aceasta este parte a propriei lupte împotriva președintelui rus Vladimir Putin. Alții sunt activiști de extremă dreapta, care speră că războiul se va încheia nu doar cu prăbușirea regimului lui Putin, ci și cu crearea unui nou stat rus, omogen din punct de vedere etnic”, a spus ICG în octombrie.
Rusia a extins definiția înaltei trădări
Rușii care trec de partea inamicului fac parte oficial din legiunea internațională a Ucrainei, luptă cu permisiunea ministerului său de apărare și folosesc armamentul ucrainean.
Conform legislației ruse, definiția înaltei trădări a fost extinsă, în aprilie, pentru a include lupta de partea inamicului, o infracțiune care ar putea duce la închisoare pe viață.
În schimb, Kremlinul ar fi oferit cetățenia rusă străinilor care aleg să lupte alături de forțele ruse.
De ce „Batalionul Siberian”
Consiliul Civic a decis să formeze o nouă unitate, mai incluzivă, care să accepte cetățeni ruși care nu sunt caucazieni sau nu sunt creștini.
Batalionul Siberian este alcătuit din oameni și grupuri, inclusiv anarhiști, musulmani și membri ai Mișcării Ingria Liberă, care luptă pentru eliberarea regiunii Sankt Petersburg.
„Oamenii sunt diferiți. Suntem de vârste diferite. Valorile noastre diferă. Dar toți vrem să învingem Rusia. Credem că acest lucru este posibil doar prin mijloace armate”, a mai spus Johnny.
Batalionul Siberian a fost numit după vasta regiune rusă bogată în resurse naturale, care se întinde de la Munții Urali, în vest, până la Oceanul Pacific în est.
„Înțelegem că toată averea Moscovei provine din Siberia, iar Moscova – și restul Rusiei – trăiesc din banii acestei regiuni”, afirmă Sokolov.