Donald Trump anunță un acord cu Vladimir Putin pentru inițierea negocierilor de pace în Ucraina

UPDATE:

Putin îl invită pe Trump la Moscova, discuții despre războiul din Ucraina

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a invitat pe omologul său american, Donald Trump, la Moscova, în cadrul unei conversații despre războiul din Ucraina, schimburi de prizonieri și crizele din Orientul Mijlociu. Trump a susținut o soluție politică pentru încetarea ostilităților, iar Putin a fost de acord cu posibilitatea unor negocieri pentru pace.

SUA condiționează sprijinul pentru Ucraina de un acord economic

Secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, aflat în vizită la Kiev, a anunțat că Statele Unite doresc un „Acord de cooperare economică” în schimbul continuării sprijinului pentru Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski speră ca negocierile să fie finalizate la Conferința Securității de la München, ce va avea loc la sfârșitul săptămânii.

UPDATE:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a oferit detalii despre discuția telefonică pe care a avut-o cu omologul său american, Donald Trump, pe 12 februarie 2025, marcând prima lor conversație de la preluarea celui de-al doilea mandat al lui Trump la Casa Albă.

Potrivit presei occidentale, Donald Trump a avut o convorbire de aproximativ o oră și jumătate cu Vladimir Putin, iar ulterior, o discuție de doar zece minute cu Zelenski, ceea ce a ridicat semne de întrebare asupra interesului SUA față de Ucraina. Cu toate acestea, liderul de la Kiev a prezentat interacțiunea cu Trump într-o lumină pozitivă.

„Am avut o conversație semnificativă cu președintele Donald J. Trump. Despre posibilitățile de a obține pacea. Despre disponibilitatea noastră de a lucra împreună la nivel de echipă. Despre capacitățile noastre tehnologice, inclusiv drone și alte producții moderne. Mulțumim președintelui Trump pentru interesul său față de ceea ce putem face împreună Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Zelenski spune răspicat ce a stabilit cu Trump, în prima convorbire de la preluarea celui de-al doilea mandat: „Haideți să o facem!”, a scris Zelenski pe Facebook.

Liderul ucrainean a precizat că i-a relatat lui Donald Trump despre discuția sa cu Scott Bessent, secretarul Trezoreriei SUA, aflat la Kiev în aceeași zi. De asemenea, cei doi au discutat despre pregătirea unui nou acord de securitate și cooperare economică.

Trump, informat despre poziția Ucrainei

Zelenski a menționat ulterior pe Telegram că discuția cu Trump a fost detaliată și a inclus aspecte referitoare la atingerea unui acord de pace și la sprijinul tehnologic pe care Ucraina îl poate oferi. „Sunt recunoscător președintelui Trump pentru interesul său față de ceea ce putem face împreună”, a declarat el.

Referindu-se la conflictul cu Rusia, Zelenski a subliniat că Ucraina colaborează strâns cu SUA pentru a opri agresiunea rusă și a garanta o pace de durată. „Așa cum a spus președintele Trump, trebuie să mergem până la capăt”, a adăugat liderul de la Kiev.

Donald Trump a declarat că a purtat o discuție telefonică cu Putin

Președintele american Donald Trump a declarat că a purtat o discuție telefonică lungă și productivă cu președintele rus Vladimir Putin, în urma căreia cei doi lideri au convenit să demareze negocieri pentru o încetare a focului în Ucraina.

„Am convenit, de asemenea, ca echipele noastre respective să înceapă imediat negocierile și vom începe prin a-l suna pe președintele Zelenski, al Ucrainei, pentru a-l informa despre conversație, lucru pe care îl voi face chiar acum”, a scris Trump pe platforma sa de socializare, TruthSocial.

De asemenea, el a anunțat că echipele diplomatice ale celor două state vor începe imediat negocierile și că prima etapă va fi contactarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-l informa despre discuție.

Trump și Putin a durat aproximativ o oră și jumătate

Potrivit Kremlinului, convorbirea telefonică dintre Trump și Putin a durat aproximativ o oră și jumătate, iar cei doi lideri au convenit să organizeze în curând o întâlnire față în față. Putin l-a invitat pe Trump la Moscova, iar liderul american a afirmat că este deschis unei vizite reciproce.

„Tocmai am avut o convorbire telefonică lungă și foarte productivă cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Am discutat despre Ucraina, Orientul Mijlociu, energie, inteligență artificială, puterea dolarului și diverse alte subiecte. Amândoi am reflectat asupra marii istorii a națiunilor noastre și asupra faptului că am luptat împreună cu atât de mult succes în cel de-al Doilea Război Mondial, amintindu-ne că Rusia a pierdut zeci de milioane de oameni, iar noi, la fel, am pierdut atât de mulți!

Fiecare dintre noi a vorbit despre punctele forte ale națiunilor noastre respective și despre marele beneficiu pe care îl vom avea într-o zi lucrând împreună. Dar mai întâi, așa cum am convenit amândoi, vrem să oprim milioanele de morți care au loc în războiul cu Rusia/Ucraina. Președintele Putin chiar a folosit motto-ul meu foarte puternic de campanie, «Bunul Simț». Amândoi credem foarte mult în el. Am convenit să lucrăm împreună, foarte strâns, inclusiv să ne vizităm reciproc națiunile.

De asemenea, am convenit ca echipele noastre respective să înceapă imediat negocierile și vom începe prin a-l suna pe președintele Ucrainei, Zelenski, pentru a-l informa cu privire la conversație, lucru pe care îl voi face chiar acum. I-am rugat pe secretarul de stat Marco Rubio, pe directorul CIA John Ratcliffe, pe consilierul pentru securitate națională Michael Waltz și pe ambasadorul și trimisul special Steve Witkoff să conducă negocierile care, sunt convins, vor avea succes.

Milioane de oameni au murit într-un război care nu ar fi avut loc dacă aș fi fost eu președinte, dar a avut loc, așa că trebuie să se încheie. Nu ar trebui să se mai piardă alte vieți! Doresc să îi mulțumesc președintelui Putin pentru timpul și eforturile sale în legătură cu acest apel și pentru eliberarea, ieri, a lui Marc Fogel, un om minunat pe care l-am salutat personal aseară la Casa Albă. Cred că acest efort va duce la o concluzie de succes, sperăm în curând!”

Casa Albă a confirmat ulterior că Trump a discutat telefonic și cu președintele Zelenski. Biroul liderului ucrainean a precizat că discuția dintre cei doi a durat aproximativ o oră.

Donald Trump a susținut că ar pune capăt conflictului din Ucraina

De-a lungul timpului, Trump a susținut că ar putea pune capăt rapid conflictului din Ucraina, dar nu a oferit detalii despre cum ar realiza acest lucru. Administrația sa a adoptat o poziție mai puțin favorabilă sprijinului militar pentru Kiev, declarând recent că revenirea la frontierele Ucrainei dinainte de 2014 nu este un obiectiv realist.

„Ne dorim, ca și dumneavoastră, o Ucraina suverană și prosperă. Dar trebuie să începem prin a recunoaște că revenirea la frontierele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist”, a declarat Hegseth la o reuniune a Ucrainei și a mai mult de 40 de aliați la sediul NATO din Bruxelles.

Războiul din Ucraina a intrat în al treilea an, iar Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul ucrainean. Până acum, nicio discuție de pace nu a avut succes, iar pozițiile celor două părți rămân divergente: Moscova cere concesii teritoriale din partea Ucrainei, în timp ce Kievul insistă asupra retragerii complete a forțelor ruse și asigurării unor garanții de securitate internaționale.

Trump și Putin vor duce la o încetare efectivă a ostilităților

Rămâne de văzut dacă negocierile inițiate de Trump și Putin vor duce la o încetare efectivă a ostilităților și la un posibil acord de pace. Diplomatul american Marco Rubio și consilierii săi apropiați vor conduce echipa de negociere, în timp ce Rusia a anunțat că va desemna un grup de experți pentru aceste discuții. Pe fondul tensiunilor internaționale, atât aliații Ucrainei, cât și Kremlinul, urmăresc cu interes rezultatele acestor inițiative diplomatice.