Războiul din Ucraina este la final? O veste importantă în acest sens a fost dată de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov. El a explicat în ce condiții este posibilă pacea dintre Rusia și Ucraina.
Este posibil un acord între Rusia și Ucraina, astfel încât să se cadă la pace? Un răspuns în acest sens a fost dat de ministrul Apărării din Ucraina, Oleksiy Reznikov. El a spus, vineri, la forumul Black Sea and Balkans Security că pacea va fi posibilă doar după ce Crimeea va fi înapoiată țării sale și nu va mai fi bază militară rusă.
În intervenția sa, ministrul ucrainean al Apărării a cerut sprijin pentru Ucraina. El a susținut că „NATO va fi vulnerabilă fără Ucraina”.
Cum poate fi oprit războiul din Ucraina
Conform lui Oleksiy Reznikov războiul poate fi oprit doar printr-o victorie a Ucrainei asupra Rusiei.
„Pacea va fi posibilă doar după ce Crimeea va fi înapoiată Ucrainei și nu va mai fi o bază militară rusă. Orice altă încercare este doar o iluzie, pentru că Ucraina trebuie să își apere suveranitatea și asta înseamnă să îți dorești pacea și securitatea din regiune. Și războiul poate fi oprit doar printr-o victorie asupra Rusiei pe terenul de luptă”,a comentat Oleksiy Reznikov la forumul Black Sea and Balkans Security.
Ministrul Apărării din Ucraina a mai susținut că țara sa a a demonstrat deja faptul că Rusia poate fi înfrântă.
„Mulți s-au așteptat ca Kievul să cadă în trei zile și Rusia să organizeze parade militare pe bulevardele Kievului. Dar am reușit pe 24 august să sărbătorim independența Ucrainei în Kiev și am zdrobit vehiculele ruse pe străzile Kievului”, afirmă Reznikov.
Acum este momentul potrivit să nu cedăm în fața presiunii
El a cerut tuturor țărilor care susțin Ucraina să ofere în continuare arme și muniție.
„Trebuie să înfrângem Rusia. (…) Kremlinul până la urmă folosește șantajul energetic, șantajând cu gazul și prețurile care sunt în creștere. Solicită să găsim alte resurse. Lumea liberă a hotărât să facă pași împotriva agresorului pentru a preveni alte escaladări. Sancțiunile pe care le-am sugerat pentru a preveni un război au fost demarate. Acum este momentul potrivit să depunem toate eforturile pentru a nu ceda în fața presiunii”, a mai spus ministrul Apărării ucrainean.
Europa va fi mai sigură având o graniță de 1500 km protejată
Oleksiy Reznikov afirmă că NATO are nevoie de Ucraina, pentru că altfel ar fi „vulnerabilă”. În opinia sa, dacă se are în vedere strategia, este clar că NATO va fi vulnerabilă fără Ucraina. El a arătat că este în interesul de securitate al tuturor, al regiunii, să consolideze Ucraina.
„Echilibrul de puteri în Nordul Europei s-a schimbat substanțial. Rusia a avut pierderi mari în Ucraina în multe regiuni, inclusiv în zona de Nord-Vest unde există granițe cu UE. Rusia a trebuit să accepte aderarea la NATO a Finlandei și Suediei, iar țările baltice susțin sancțiunile. Deci trebuie să susținem cooperarea nu doar pe termen scurt, ci și pe termen lung, iar sistemele de apărare antirachetă ale Ucrainei trebuie să consolideze flancul de Est al NATO pentru că această cooperare înseamnă proiect de an de zile, dar când va fi finalizat Europa va fi mai sigură având o graniță de 1500 km protejată”, a mai spus ministrul.
Raport privind siguranţa centralei nucleare de la Zaporojie
Pe de altă parte, Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Grossi a declarat vineri că intenţionează să prezinte la începutul săptămânii viitoare un raport privind siguranţa centralei nucleare de la Zaporojie (sudul Ucrainei), controlată de Rusia, relatează Reuters. El a arătat că şase membri ai misiunii AIEA rămân la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, după ce a condus o misiune de 14 persoane. El a adăugat că săptămâna viitoare vor rămâne pe termen lung numai două persoane din cadrul misiunii.
O echipă de experţi ai ONU a sosit joi la complexul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei pentru a evalua riscul unui dezastru cu radiaţii, după o întârziere de câteva ore provocată de bombardamente efectuate în apropierea obiectivului.