Vladimir Putin, dispus să accepte armistiţiul de pace propus de Volodimir Zelenski
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat, în cursul zilei de luni, că este dispus să accepte armistiţiul de pace de 30 de zile propus de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de încălcarea încetării focului armat în timpul sărbătorilor pascale. Luptele s-au reluat după încheierea armistiţiul de Paşte. Totuși, Kremlinul este deschis oricăror iniţiative de pace şi se aşteaptă la o atitudine similară din partea Kievului.
„Avem întotdeauna o atitudine pozitivă faţă de un armistiţiu, motiv pentru care am venit cu o astfel de iniţiativă, mai ales că vorbim de zilele luminate ale Paştelui. Întotdeauna am vorbit despre asta, că avem o atitudine pozitivă faţă de orice iniţiativă de pace. Sperăm că reprezentanţii regimului de la Kiev vor simţi la fel”, a anunțat, luni, președintele Rusiei.
Liderul rus va analiza atent oferta omologului său ucrainean şi va lua „deciziile adecvate” în legătură cu încetarea atacurilor cu drone militare şi rachete asupra infrastructurii civile din Ucraina.
„Toate acestea merită studiate atent. Poate în mod bilateral, în urma dialogului. Nu excludem acest lucru. Vom analiza, deci, toate acestea şi vom lua deciziile adecvate”, a adăugat el.
Tot în cursul zilei de luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că planul de pace propus de SUA, care exclude aderarea Ucrainei la NATO, „satisface” Rusia.
SUA speră ca Rusia și Ucraina să ajungă la un acord în această săptămână
Președintele SUA, Donald Trump, speră că Rusia și Ucraina să ajungă la un acord în această săptămână. Reacția lui vine după ce Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc, chiar în Duminica Paștelui, de încălcarea armistițiului de 30 de ore propus de Vladimir Putin.
„Ambele (ţări) vor începe apoi să facă afaceri mari cu Statele Unite ale Americii, care prosperă, şi vor face o avere”, a scris el pe rețelele sociale.
Vineri, Donald Trump a avertizat că ar putea renunța la rolul de mediator al războiului din Ucraina, în cazul în care nu se vor înregistra progrese rapide în discuțiile paralele purtate de reprezentanții săi cu Kievul și Moscova, aflate în desfășurare de câteva săptămâni.
În același timp, Washingtonul și Kievul poartă negocieri pentru încheierea unui acord privind exploatarea resurselor minerale din Ucraina, care ar urma să fie finalizat săptămâna viitoare. Totodată, partea americană analizează opțiuni pentru o posibilă relaxare a sancțiunilor impuse sectorului energetic rus, cu condiția ca Moscova să accepte încetarea ostilităților.