Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a susținut faptul că există o șansă pentru pace în Ucraina, chiar dacă Rusia a avertizat că există posibilitatea ca conflictul să escaladeze.
Șeful statului francez asigură faptul că un acord de pace poate fi construit cu partea rusă
Președintele Franței a afirmat că perspectiva păcii este destul de fezabilă, iar părțile beligerante pot conveni asupra unui acord de pace, atunci când Ucraina se va decide asupra unor termeni importanți.
„Există perspectiva păcii, se va ajunge la un moment dat”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron în cadrul unei conferințe de la Roma cu privire la căutarea unor modalități de promovare a păcii mondiale.
„Și la un moment dat, având în vedere modul în care evoluează lucrurile și când poporul ucrainean și liderii săi vor fi decis asupra termenilor, un acord de pace poate fi construit cu cealaltă parte”, a adăugat șeful statului francez.
Franța militează pentru menținerea canalelor diplomatice dintre Occident și Moscova
Franța a declarat în nenumărate rânduri importanța menținerii deschise a canalelor diplomatice occidentale către autoritățile de la Moscova de când forțele armate ruse au invadat Ucraina la 24 februarie, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin.
La sfârșitul săptămânii trecute, pe 23 octombrie, Rusia a lansat o serie de atacuri cu rachete și drone în orașul Mykolaiv, controlat de forțele ucrainene. În același timp, Moscova a anunțat că tinde spre o „escaladare necontrolată” a conflictului armat din Ucraina.
Serghei Shoigu a afirmat că Ucraina ar putea escalada situația conflictului cu o „bombă murdară”
Recent, Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a discutat, duminică, 23 octombrie, despre situația din Ucraina în cadrul unor convorbiri telefonice separate cu ministrul francez al forțelor armate, Sebastien Lecornu, la fel și cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și cu miniștrii apărării din Marea Britanie și Turcia.
Fără a prezenta dovezi, Serghei Shoigu a afirmat că Ucraina ar putea escalada situația conflictului cu o „bombă murdară”, explozibili convenționali îmbibați cu material radioactiv. Este bine știut că Ucraina nu deține arme nucleare, în timp ce Rusia a declarat de mai multe ori că ar putea recurge la activarea arsenalului nuclear cu scopul de a proteja teritoriul rusesc.