Se termină războiul?! Este Breaking News. S-a anunțat planul

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a oferit un interviu pentru cotidianul turc Hurriyet,  în care a anunțat că cele două țări au făcut mici progrese în ceea ce privește negocierile, subliniind că ”putem spune că avem speranţe pentru o încetare a focului dacă părţile nu fac un pas înapoi de la poziţiile actuale”.

A existat „o apropiere a poziţiilor ambelor părţi pe subiecte importante, subiecte critice”, afirmă şeful diplomaţiei turce.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, a declarat, pentru Al Jazeera, că Rusia și Ucraina se apropie de un consens cu privire la cererea Kremlinului ca țara lui Volodimir Zelenski să renunțe la aspirația de aderare la NATO, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei și protejarea limbii ruse pe teritoriul ucrainean.

Cele două țări au vorbit despre progresele care s-au făcut la negocierile care au avut loc săptămâna trecută privitoare la o politică ce ar garanta securitatea Ucrainei, dacă țara ar rămâne în afara Alianței Nord-Atlantice, cu toate că Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru lungirea discuțiilor, scrie Reuters.

Ibrahim Kalin a mai spus că dacă Vladimir Putin și Volodimir Zelenski se vor într-un summit, doar atunci focul va înceta complet. De asemenea, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce a mai spus că Putin simte că poziţiile în privinţa ”subiectelor strategice” Donbas şi Crimeea nu sunt suficient de apropiate pentru a avea loc o astfel de întâlnire.

Preşedintele Erdogan vrea să medieze o înţelegere

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a discutat recent la telefon cu Vladimir Putin, iar liderul de la Kremlin i-a descris omologului său turc cerinţele ce trebuie îndeplinite înainte să se poată ajunge la o întâlnire Putin-Zelenski faţă în faţă.

„Prima este neutralitatea Ucrainei, adică renunțarea acesteia de la aderarea la NATO.

În al doilea rând, dezarmarea și garanțiile de securitate reciprocă în contextul modelului austriac.

În al treilea rând, procesul la care partea rusă îl numește „de-nazificare”. Eliminarea obstacolelor în calea utilizării pe scară largă a limbii ruse în Ucraina. Se înțelege că s-au înregistrat unele progrese în primele patru articole ale negocierilor în curs.

Este prea devreme să spunem că există un acord deplin sau că un acord este pe cale să fie semnat”, a declarat İbrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Erdogan.

Vladimir Putin a mai făcut două cereri care au fost „cele mai dificile probleme”, una fiind recunoașterea anexării Crimeei și a celor două „așa-zise” republici din Donbas.

Reprezentantul lui Erdogan a precizat că aceste ultimele două probleme „nu sunt cereri acceptabile pentru Ucraina și comunitatea internațională”.

„Dacă se ajunge la un punct în primele patru articole și se ajunge la un acord, poate exista o discuție la nivelul liderilor cu privire la articolele al cincilea și al șaselea”, a declarat Kalin, adăugând că dacă negocierile vor avea loc, „ar putea să ajungem la un acord și să punem capăt războiului”.