Acum zece zile spunea că războiul va depăși etapa fierbinte în două săptămâni și se va trece la etapa acordului pentru pace. Acum spune că războiul va dura până în 2035!, susține un jurnalist turc pentru ziarul Cumhuryet.
Ieri am scris despre faptul că Ucraina a început să-și înăsprească stilul după vizita la Kiev a premierului Marii Britanii, Boris Johnson. Această înăsprire l-a influențat și pe Arestovici.
Într-un interviu, Arestovici a declarat că, în cazul care Rusia va cuceri în totalitate regiunea Donbas, Ucraina nu va mai putea încheia niciodată un acord de pace. Într-o astfel de situație, războiul s-ar putea prelungi până în anul 2035, cu intermitențe.
Ucraina comparată cu Israelul, iar Rusia cu țările arabe
Arestovici compară Ucraina cu Israelul, iar Rusia cu țările arabe, și după ce afirmă că între țările arabe și Israel au avut loc cinci războaie și că numai după atâtea războaie părțile au încheiat pacea, adaugă: „Nu știu dacă la noi vor fi cinci războaie, dar în 2-3 ani va izbucni un nou război”.
Arestovici a declarat că Ucraina va lupta pentru a recuceri întreaga regiune Donbas și a continuat: „Cei care nu vor putea suporta /această situație/ să-și ia familia și să plece, de exemplu în Spania”, susținând că timpul lucrează în favoarea Ucrainei, care primește ajutor militar din Occident, iar Rusia nu este ajutată de nimeni.
Noua etapă a războiului dintre Rusia și Ucraina începe la Donbas, iar părțile își transmit una alteia mesaje de „determinare”. Nu numai Marea Britanie este țara care susține un război de uzură cu Rusia, cu prețul sacrificării oamenilor și infrastructurii din Ucraina, în locul unei păci rapide în această țară. Şi Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, lansa un apel clar la război declarând „Războiul se câștigă pe câmpul de luptă”.
Comentariul NATO
Cu sânge rece, oficialii NATO spun că a doua etapă a războiului va fi una mult mai sângeroasă în comparație cu prima. Faptul că anul trecut, Rusia nu a gestionat bine criza care escaladase cu Statele Unite, ajungând în situația de a fi țară agresoare, a plasat-o într-o situație dezavantajoasă și pe flancul nordic. Finlanda și Suedia, țări cu statut neutru, se pregătesc să solicite aderarea la NATO.
Niciodată în istoria recentă, Occidentul și Rusia nu au avut poziții diametral opuse ca astăzi. Săptămânile, lunile viitoare vor fi determinante pentru evoluția nu numai a Europei de Est, ci a întregii lumi.