Reîncep negocierile între Ucraina şi Rusia!
Trei zile de negocieri în Turcia între delegaţiile Kievului şi Moscovei
Duminică, unul dintre negociatorii ucraineni, David Arahamia, a anunţat că o nouă rundă de negocieri va avea loc în Turcia, la începutul acestei săptămâni.
“În cadrul discuțiilor de azi (duminică) prin videoconferință, s-a decis desfăşurarea următoarei runde de negocieri, cu prezenţă, în Turcia, de pe 28 până pe 30 martie”, a transmis oficialul ucrainean, citat de agenţia AFP.
Ulterior, a fost emis şi un comunicat al preşedinţiei turce, potrivit căruia noua rundă de negocieri faţă în faţă dintre delegaţiile din Ucraina şi Rusia va avea loc la Istanbul.
Cele două părţi au mai discutat în Turcia şi pe 10 martie, în Antalya, atunci când cei doi miniştri de Externe, Dmitri Kuleba (Ucraina) şi Serghei Lavrov (Rusia), s-au întâlnit, fără a ajunge însă la vreun rezultat concret.
Zelenski cere retragerea trupelor ruse din Ucraina, pentru a putea semna un acord cu Putin
Pe de altă parte, într-un interviu acordat mai multor jurnalişti independenţi din Rusia, preşedintele Volodimir Zelenski s-a arătat dispus la negocieri şi compromisuri din partea Ucrainei, cerând totuşi obligatoriu retragerea militarilor ruşi de pe teritoriul ţării sale.
“Avem nevoie de un acord cu preşedintele Putin. Garanţii nu vor semna nimic dacă sunt trupe” ruse în Ucraina.
Garanţii sunt ţările din partea cărora Ucraina doreşte să primească garanţii de securitate, cum ar fi Statele Unite, Marea Britanie şi Turcia.
Volodimir Zelenski insistă pentru o întâlnire între el şi preşedintele Vladimir Putin. Kremlinul a refuzat până acum ferm orice astfel de întâlnire în lipsa unui acord la negocierile aflate în desfăşurare.
Ucraina, dispusă să discute despre cererea privind neutralitatea sa
Una dintre condiţiile puse de Rusia, pentru a se ajunge la pace, este chestiunea neutralităţii Ucrainei. Preşedintele Zelenski a admis, în acelaşi interviu, că problema este “studiată în profunzime”.
Unul dintre elementele negocierilor priveşte “garanţiile de securitate şi neutralitate, statutul denuclearizat al Statului nostru. (…) Suntem pregătiţi să-l acceptăm. Acest punct al negocierilor (…) este în discuţie, este studiat în profunzime”, a precizat Zelenski.
“Dar nu vreau să fie încă o hârtie în stilul memorandumurilor de la Budapesta”, a adăugat liderul de la Kiev. Este vorba despre acordurile prin care Ucraina s-a angajat în 1994 să renunţe la armele nucleare moştenite de la fosta Uniune Sovietică, în schimbul unor garanţii de securitate din partea SUA, Marii Britanii şi Rusiei.
Cât despre cererea Rusiei ca Ucraina să recunoască peninsula Crimeea ca parte a Rusiei şi independenţa republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk, Zelenski a spus că această chestiune “trebuie abordată şi soluţionată”.