Fostul cancelar german Gerhard Schroeder s-a întâlnit joi seară timp de câteva ore cu președintele rus Vladimir Putin în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina, a relatat cotidianul german Bild am Sonntag (BamS), deși nu este clar ce a obținut din această discuție, potrivit Reuters.
Gerhard Schroeder ar fi discutat și cu unul din consilierii lui Putin
Citând o persoană care cunoaște în detaliu activitățile lui Schroeder, săptămânalul a declarat că fostul cancelar a avut, de asemenea, o discuție lungă cu unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Putin.
El a părăsit Moscova sâmbătă dimineața devreme împreună cu soția sa și a zburat spre Istanbul, a precizat ziarul, fără a dezvălui alte detalii despre conversații.
Fostul cancelar, care este un prieten personal al lui Vladimir Putin și are legături cu companii rusești, se întâlnise luni seară în Turcia cu un grup de ucraineni care au legături cu delegația țării pentru negocierile de pace cu Rusia, a mai relatat sursa citată.
Sursa a declarat pentru BamS că Schroeder este în prezent singura persoană care a avut contact direct atât cu Putin, cât și cu oficiali ucraineni de top.
Fostul cancelar, îndemnat să renunțe la funcțiile din companiile ruse
Site-ul de știri Politico a raportat pentru prima dată că Schroeder a zburat la Moscova pentru discuții cu Putin, iar surse guvernamentale germane au declarat că nu a fost de acord cu nicio întâlnire și nici nu a fost implicat în vreuna.
Biroul de presă al guvernului a făcut referire la remarcile făcute vineri de cancelarul Olaf Scholz, când acesta a refuzat să comenteze întâlnirea, dincolo de faptul că va lua notă de orice rezultate și le va include în alte eforturi în care este implicat.
Scholz, care se deplasează luni în Turcia, a vorbit sâmbătă cu Putin în cadrul unei convorbiri telefonice în trei cu președintele francez Emmanuel Macron.
Schroeder, cancelarul social-democrat (SPD) din 1998 până în 2005, face parte din consiliul de administrație al gigantului petrolier rus Rosneft și este președinte al comitetului de acționari al companiei însărcinate cu construirea gazoductului Nord Stream 2, proiect care a fost abandonat.
El s-a confruntat cu apeluri din partea unor politicieni guvernamentali germani de a demisiona din funcțiile sale din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.