Marți și miercuri sunt două zile critice pentru războiul din Ucraina, deoarece Rusia a dat un ultimatum în privința negocierilor. Rușii spun că azi și maine va fi clar dacă discuțiile dintre Rusia și Ucraina din Turcia duc spre ceva „promițător” sau nu, a anunțat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus.
Acesta a comentat declarația liderului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, despre lipsa de sens a procesului de negociere.
Ultimatum din partea Rusiei pentru Ucraina
„Știți, eu sunt secretarul de presă al lui (Vladimir) Putin și comentez despre Putin. Cât despre soarta negocierilor, aceasta este o întrebare cu adevărat interesantă. Azi sau mâine vom înțelege dacă este ceva promițător sau nu”, a declarat marți Peskov, la o solicitare de a comenta declarația lui Kadîrov, anunță Interfax.
„În caz contrar, operațiunea militară specială – iar denazificarea este unul dintre scopurile acestei operațiuni – continuă”, a anunțat Dmitri Peskov.
Anterior, canalul de Telegram al lui Kadîrov a publicat declarația sa audio, în care șeful Ceceniei și-a exprimat opinia că negocierile nu au sens. Kadîrov mai insistă că „este necesar să se finalizeze ceea ce s-a început”. Abia după aceea, consideră șeful Ceceniei, „este necesar să luăm o decizie ce să facem în continuare”.
Marți, are loc o nouă rundă de negocieri în Turcia. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a deschis negocierile dintre Rusia și Ucraina marți, în jurul orei 10.00 (ora României), și spune că se bazează mult pe aceste discuții. Erdogan spune că o „pace corectă” nu va avea un perdant.
„Într-un moment atât de critic, suntem bucuroși să vă întâmpinăm și să contribuim la eforturile dumneavoastră de a stabili pacea”, spune el.
Negocieri cu probleme în aceste momente
Rusia și Ucraina poartă în aceste momente negocieri de pace în Turcia. Revendicările ambelor tabere sunt tranșante, iar partea ucraineană anunță că negocierile sunt „grele”. Au existat multe speculații cu privire la dorința Rusiei de la negocierile de pace. Potrivit Financial Times, Rusia a renunțat la cererile ca Ucraina să fie „denazificată” și este pregătită să o lase să adere la Uniunea Europeană atâta timp cât nu este aliniată militar.
Ziarul citează patru persoane apropiate discuțiilor spunând că un posibil acord ar implica ca Ucraina să renunțe la eforturile sale de aderare la NATO într-un schimb de garanții de securitate. Dar nu conține o discuție despre trei cereri inițiale de bază ale Rusiei privind denazificarea, demilitarizarea sau protecția legală a limbii ruse, spune FT. Una dintre surse a afirmat însă că Rusia își schimbă în fiecare zi atât presiunea militară, cât și cererile.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că nu „face comerț cu oameni, pământ sau suveranitate”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că discuțiile nu au dat până acum progrese substanțiale. Negociatorul ucrainean Mykhailo Podoliak spune, pe de altă parte, că Ucraina vrea garanții necondiționate de securitate.
„Garanții necondiționate de securitate pentru Ucraina, încetarea focului, decizii eficiente privind coridoarele umanitare și convoaiele umanitare, respectarea de către părți a regulilor și uzanțelor războiului. Negocierile sunt grele pentru pace în țara noastră”, a spus Podoliak pe Twitter.