În acest context, Vladimir Putin i-a spus lui Macron că nu va accepta o înțelegere decât dacă sunt îndeplinite mai multe condiții, precum „recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeei” și „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei, conform agenției ruse RIA Novosti.
La discuţia cu Putin, Macron „a reiterat cererea comunităţii internaţionale de a opri ofensiva rusă împotriva Ucrainei şi a reafirmat necesitatea de a pune în aplicare un armistiţiu imediat”, a mai precizat Palatul Elysee, în a cincea zi a ofensivei lansate de armata rusă.
„În timp ce discuţiile au început între delegaţiile rusă şi ucraineană” la granița ucraineano-belarusă, el a cerut câteva lucruri ce „trebuie respectate pe teren: o încetare a tuturor loviturilor şi atacurilor asupra civililor şi cartierelor rezidenţiale; o protecţie a întregii infrastructuri civile; o securizare a axelor rutiere, în special drumul de la sud de Kiev”.
Președintele rus Vladimir Putin se confruntă cu o opoziție tot mai înverșunată
Amintim că președintele rus Vladimir Putin se confruntă cu o opoziție tot mai înverșunată și critici la adresa sa după decizia de a invada Ucraina. Miliardarii, influencerii, hackerii, toți fac front comun împotriva liderului de la Kremlin.
Dacă până acum elita economică sau influencerii s-au ferit să vină cu critici la adresa Kremlinului, situația s-a schimbat. Nici hackerii nu au stat deoparte de acest război, exprimându-și nemulțumirea față de atacul împotriva Ucrainei și făcând apel la oprirea acestuia.
Unul dintre primii care a ieșit public este oligarhul rus Oleg Deripaska, fondatorul gigantului Rusal, producător de aluminiu. Miliardarul și-a exprimat nemulțumirea într-o postare pe contul său de Telegram, cerând încetarea „capitalismului de stat” în Rusia în faţa crizei provocate de sancţiunile occidentale, în urma invaziei ruse din Ucraina.
„Este o adevărată criză şi avem nevoie de manageri de criză adevăraţi (…) Trebuie să schimbăm neapărat politica economică şi să punem capăt acestui capitalism de stat”, a scris acesta.
De asemenea, el se aşteaptă din partea guvernului la „clarificări şi comentarii clare asupra politicii economice în următoarele trei luni”, după cum transmite Reuters.
Oleg Tinkov, un alt milairdar rus și fondatorul băncii Tinkoff, a criticat de asemenea invazia din Ucraina, într-un mesaj publicat luni.
„Astăzi, în Ucraina, oameni nevinovaţi mor în fiecare zi. Este de neconceput şi inacceptabil!”, a scris el pe Instagram, făcând apel la „alocarea de bani pentru îngrijirea oamenilor, pentru cercetarea pentru vindecarea cancerului, şi nu pentru război”.
De asemenea, unul dintre cei mai cunoscuți miliardari din Rusia, oligarhul Roman Abramovici, „a fost contactat de Ucraina pentru a ajuta la găsirea unei soluţii şi de atunci lucrează la oferirea de ajutor”, a precizat purtătoarea sa de cuvânt, Rola Brentlin.