Se topește planeta. 21 iulie 2024, cea mai caldă zi înregistrată vreodată la nivel global

caniculă

SURSA FOTO: Dreamstime

21 iulie 2024 a fost cea mai caldă zi înregistrată vreodată la nivel global, conform datelor preliminare ale Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene (UE). Cât de mult a urcat mercurul din termometre?

21 iulie 2024, cea mai caldă zi înregistrată vreodată la nivel global

21 iulie 2024 a fost cea mai caldă zi înregistrată vreodată la nivel global, conform datelor preliminare ale Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene (UE). Temperatura medie globală a aerului la suprafață a atins 17,09 grade Celsius. Valurile de căldură au pârjolit zone întinse din Statele Unite ale Americii și din Europa în ultima săptămână.

Recordul anterior data din iulie 2023, respectiv 17,08 grade Celsius.

Anul trecut, cel mai cald a fost între 3 iulie și 6 iulie, pe măsură ce schimbările climatice au cauzat căldură extremă în emisfera nordică. Fiecare lună, începând cu iunie 2023 și până acum, a fost cea mai caldă de la începutul înregistrărilor.

2024 ar putea depăși 2023 ca cel mai cald an de la începutul înregistrărilor întrucât schimbările climatice și fenomenul meteorologic natural El Nino, încheiat în aprilie 2024, au dus la creșterea temperaturilor.

Cod Galben de caniculă în România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo de tip Cod Galben de caniculă și disconfort termic. Marți, 23 iulie 2024, vremea va fi caniculară în cea mai mare parte a țării. Valul de căldură va continua să afecteze majoritatea regiunilor din România. Se va înregistra un disconfort termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Alertă meteo a fost emisă pentru sudul Olteniei, sudul, centrul și estul Munteniei și pentru Dobrogea continentală. Temperaturile maxime vor varia între 34…36 de grade Celsius, cu valori izolate care pot atinge până la 37 de grade Celsius. Temperaturile minime nu vor fi mai mici de 20 de grade Celsius, ceea ce va face ca nopțile să fie și ele tropicale.

În restul țării, temperaturile medii vor fi normale pentru această perioadă a anului.

În regiunile vestice și sud-vestice, cantitățile de precipitații vor fi aproape de medii normale. În afara lor, regimul pluviometric va fi excedentar, în special în sud-estul țării.

Temperaturile medii ar putea scădea joi și vineri

Meteorologii se așteaptă să scadă mercurul din termometre la finalul săptămânii. Joi și vineri, temperaturile maxime nu vor depăși 29…30 de grade Celsius. În această perioadă, se va putea observa o stabilitate a vremii în cea mai mare parte a României.