Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ordonat miercuri guvernului să pună capăt tulburărilor în ţară şi să întărească frontierele, în a 11-a zi de proteste ale opoziţiei care contestă rezultatele alegerilor prezidenţiale de la 9 august, relatează AFP.

„Nu trebuie să mai avem tulburări la Minsk. Oamenii sunt obosiţi şi cer pace şi linişte”, a declarat Lukaşenko, după o reuniune a Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit informaţiilor transmise de agenţia de stat Belta.

”Trebuie să aducem din nou calmul în această ţară”

„Majoritatea zdrobitoare a populaţiei este obişnuită să trăiască într-o ţară calmă şi trebuie să aducem din nou calmul în această ţară”, a adăugat el, pe fondul manifestaţiilor cotidiene ale opoziţiei.

El a ordonat, de asemenea, întărirea controalelor la frontiere „pentru a împiedica militanţi, arme, muniţii sau bani provenind din alte ţări să intre în Belarus pentru a finanţa revoltele”.

Lukaşenko a mai cerut armatei să acorde „o atenţie specială mişcărilor de trupe ale NATO pe teritoriul Poloniei şi al Lituaniei”, două ţări frontaliere cu Belarus. El a adăugat că aceasta nu trebuie „să ezite să dirijeze forţele armate şi echipamentele în direcţia mişcărilor lor”.

Învingător cu peste 80% din voturi

De asemenea, el a cerut guvernului „să se asigure de buna funcţionare a întreprinderilor” după ce opoziţia a lansat un apel la grevă urmat în mai multe industrii vitale pentru economia belarusă.

Declarat oficial învingător cu peste 80% din voturi la finalul alegerilor prezidenţiale contestate, Lukaşenko, la putere din 1994, se confruntă cu o presiune în creştere atât în Belarus, cât şi în străinătate. El a respins în mai multe rânduri ideea unei plecări de la putere.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat miercuri că nu există niciun motiv de preocupare privind situaţia de la frontiera Poloniei cu Belarus după ultimele declaraţii ale lui Aleksandr Lukaşenko, în timp ce preşedintele lituanian Gitanas Nauseda i-a cerut liderului belarus să nu recurgă la acţiuni care ar putea duce la „regrete amarnice”, relatează Reuters.

Lukaşenko cere intervenția poliției

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă cu cea mai mare provocare din regimul său de 26 de ani după alegerile contestate de la 9 august, a cerut miercuri intensificarea controalelor la frontiere pentru a preveni afluxul de „combatanţi şi arme”. De asemenea, el a cerut poliţiei să pună capăt tulburărilor din întreaga ţară.

Anterior în această săptămână, agenţia rusă RIA a relatat că armata din Belarus intenţionează să organizeze exerciţii militare în perioada 17-20 august în regiunea Grodno de la frontiera cu Polonia şi Lituania, ambele state membre NATO. De asemenea, Lukaşenko a mai spus că o brigadă de asalt aerian se va muta la frontiera vestică a Belarus.

„În cadrul acţiunilor normale, de rutină, ne uităm la ceea ce se întâmplă dincolo de frontiera noastră şi în acest moment nu există motive de îngrijorare”, a declarat Morawiecki în cadrul unei conferinţe de presă de după încheierea summitului extraordinar al UE prin videoconferinţă.

”UE ar trebui să ofere Belarus o alternativă”

Nicio intervenţie externă nu poate fi permisă în Belarus, a adăugat Morawiecki, într-o referire aparentă la Rusia, de la care Lukaşenko a cerut ajutor militar şi care este probabil să joace un rol decisiv în evoluţia crizei.

Morawiecki a spus că UE ar trebui să ofere Belarus o alternativă la legăturile sale economice cu Rusia.

„Belarus este foarte dependentă economic de Rusia… Ceea ce vreau să spun este să lucrăm la anumite mecanisme prin care această dependenţă să devină mai mică”, a adăugat premierul polonez.

Apeluri la soluționarea conflictului pe cale pașnică

La rândul său, preşedintele lituanian Gitanas Nauseda l-a avertizat pe Aleksandr Lukaşenko să nu recurgă la acţiuni pe care ar putea duce la „regrete amarnice” după ce acesta a ordonat poliţiei să pună capăt protestelor din capitala Minsk.

Într-o conferinţă de presă de după summitul extraordinar al UE dedicat situaţiei din Belarus, Nauseda a numit ordinul lui Aleksandr Lukaşenko „cel puţin controversat”.

„Singura cale spre reconciliere este rezolvarea conflictului paşnic. Nu trebuie făcut nimic împotriva societăţii care ar putea duce la regrete amarnice”, le-a mai spus el reporterilor la Vilnius.

Liderii de la summitul UE au convenit că sunt necesare noi alegeri în Belarus, a mai spus el.