Specialiștii OMS au declarat că momentan nu sunt dovezi care să ateste că boala se transmite prin respirație însă aceștia nu au nicio îndoială că aerosolii potr transporta virusul.
Ce spune, de fapt, OMS
Revista Nature a publicat un articol pe această temă, în care a sintetizat opinii pro și contra transmiterii virusului prin respirație.
Potrivit site-ului citat, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat pe 27 martie că nu există suficiente dovezi că virusul SARS-CoV-2 se transmite prin aerosoli, cu excepția câtorva situații punctuale, cum ar fi intubarea unui pacient infectat.
Pe de altă parte, experții în boli respiratorii afirmă că strângerea de dovezi clare că virusul se trasmite prin aer ar putea dura ani și ar costa multe vieți.
„Pentru oamenii de știință care lucrează în acest domeniu nu este nicio îndoială că virusul se transmite prin aer”, declară Lidia Morawska, cercetător la Universitatea Tehnologică Queensland, din Australia.
Ce sunt aerosolii
Când spun că nu sunt dovezi suficiente că virusul este transportat prin aerosoli, oficialii OMS se referă la particule mai mici de 5 micrometri (un micrometru = a mia parte dintr-un milimetru).
Comparat cu picăturile de salivă rezultate în urma strănutului sau a tusei, care sunt mai mari și care parcurg o distanță mai mică înainte de a cădea pe pământ/podea, aerosolii rămân mai mult timp în aer și parcurg distanțe mai mari.
Producem aerosoli când respirăm sau vorbim, ceea ce ar putea constitui un risc de transmitere a virusului chiar mai mare decât prin tuse sau strănut.
„Când cineva tușește sau strănută, întoarce capul”, ceea ce nu se întâmplă când respirăm sau vorbim, afirmă virologul Julian Tang de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie.
Ce a scos la iveală un studiu din Wuhan
Virologul Ke Lan de la Universitatea din Wuhan a colectat mostre de aerosoli din spital și din împrejurimile spitalului în vârful perioadei epidemice. Potrivit rezultatelor preliminarii, Ke Lan și colegii săi au găsit urme de RNA viral de la coronavirus în mai multe locuri din spital.
Studiul lui Lan nu precizează dacă aerosolii colectați aveau capacitatea de a infecta celulele organismului, dar într-un e-mail către revista Nature virologul scrie că „în timp ce vorbim sau respirăm, aerosolii purtători de SARS-CoV-2 se pot transmite și pot afecta atât oameni din apropiere, cât și pe cei aflați la distanță mai mare”. Virologul mai spune că oamenii ar trebui să evite mulțimile și să poarte măști, pentru a reduce riscul expunerii la aerosoli purtători de virus.