Parlamentarii vor să umble, din nou, la această categorie de pensii. Este o temă care s-a aflat în ultima vreme în atenția partidelor politice, care au venit cu propuneri de impozitare a acestor pensii pentru a face economii la buget.
Partidele politice vor din nou să umble la pensiile speciale. Acum se încearcă mai multe variante de modificare a lor, în condițiile în care, în trecut, Curții Constituționale a declarat neconstituțională eliminarea totală a pensiilor speciale.
Surse politice citate de Digi24, au precizat că de săptămâna viitoare se va lucra intens pentru a veni cu o variantă care să treacă testul de constituționalitate. În acest moment sunt pe masa de lucru cinci proiecte, care au fost depuse în Parlament în acest scop.
PNL au făcut o serie de modificări la o ordonanță a guvernului prin care vor să impoziteze pensiile speciale cu până la 95%, însă îi exceptează de la această măsură pe militari și polițiști, adică pe majoritatea beneficiarilor acestor pensii.
„Pensiile militarilor și ale polițiștilor nu se apropie, sub aspectul cuantumului, de pensiile magistraților. Am ajuns în situația în care un judecător se va pensiona cu o pensie cu 20-30% mai mare decât salariul aflat în plată. Acolo a fost o problemă de populism, de necunoaștere, o problemă de neanaliză. Pensiile trebuie stabilite în raport de contributivitate, toți beneficiarii de pensii speciale ar trebui să fie subsumați acestui principiu”, a arătat liberalul Daniel Fenechiu.
Ce urmărește PSD
PSD are, în schimb, două proiecte, care au fost depuse anul trecut. Acum vor spă vină cu un set de prevederi care să fie în acord cu decizia Curții Constituționale și care să nu creeze inechități în sistem.
USR a susținut categoric pensiilor speciale. După decizia CCR, parlamentarii acestui partid susțin cea mai radicală variantă de impozitare. Mai exact pensiile speciale care depășesc 3.500 de lei ar trebui taxate cu 90%, potrivit inițiativei lor.
Nici UDMR nu a stat deoparte. Parlamentarii acestei formațiuni vor să impoziteze doar indemnizațiile de vârstă care depășesc salariul net al președintelui României. Astfel, pensiile speciale ar putea rămâne cu valori de peste 20.000 de lei.
Cea mai mare pensie de acest tip este de 77.000 de lei, iar ponderea acestora în bugetul statului este de peste 9 miliarde de lei. Pensiile militarilor și polițiștilor reprezintă peste 8 miliarde din această sumă.