Mișcarea momentului în plin conflict militar. Se unesc cu Rusia, iar harta Europei s-ar putea schimba până la finalul anului. O reacție în acest sens a venit chiar acum din SUA, în urma discuțiilor purtate cu omul lui Vladimir Putin.
Se unesc cu Rusia, iar odată cu această mișcare, harta Europei se schimbă și ea. Un anunț de ultimă oră în acest sens a venit chiar din SUA. În urma unei discuții telefonice dintre secretarul de stat american, Antony Blinken și ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, au fost luate decizii importante.
Potrivit secretarului de stat american, SUA au avertizat Rusia că nu vor recunoaște niciodată teritoriile ucrainene anexate în urma conflictului militar declanșat la data de 24 februarie.
„Era foarte important ca ruşii să audă în mod direct din partea noastră faptul că acest lucru nu va fi acceptat şi nu doar că nu va fi acceptat, ci şi că va antrena costuri suplimentare importante impuse Rusiei”, a declarat el.
Totodată, el a mai vorbit și despre planurile pe care le are Rusia, astfel încât teritoriile ucrainene ocupate să adere la țară. Oficialul american este de părere că Rusia pregăteşte ”referendumuri trucate”, prin care să încerce ”să demonstreze în mod fals” că persoane care trăiesc în aceste teritorii ucrainene ”caută să facă parte din Rusia”.
SUA propun Rusiei un schimb de prizonieri
Pe lângă discuțiile privind unirea teritoriilor ucrainene cu Rusia, Blinken a mai menționat și că a discutat deschis și direct cu ministrul rus de Externe și că a făcut o serie de presiuni asupra acestuia, astfel încât să accepte un schimb de deținuți.
„Am purtat o discuţie deschisă şi directă. Am îndemnat Kremlinul să accepte oferta substanţială pe care i-am făcut-o”, a anunţat într-o conferinţă de presă secretarul de Stat american, potrivit AFP.
În ceea ce privește persoanele vizate de propunere, potrivit oficialului american, este vorba despre eliberarea baschetbalistei americane Brittney Griner şi a unui fost puşcaş marin, Paul Whelan. De cealaltă parte, aceștia ar putea fi schimbați cu Viktor Bout, un trafcant rus de armament încarcerat în Statele Unite.
Pe de altă parte, Antony Blinken s-a abținut și nu a dorit să spună cum a reacţionat Serghei Lavrov. „Nu pot să vă spun dacă cred lucrurle sunt mai mult sau mai puţin probabile. Însă era important ca el să audă asta în mod direct”, a adăugat Blinken.
O reacție în acest sens a venit și din partea Rusiei. Lavrov a confirmat discuțiile purtate cu oficialul american, adăugând că atunci când se va lua o decizie privind prizonierii ruși și americani, aceasta va fi făcută publică.
SUA face apel la Rusia să respecte acordul de la Istanbul
„În ceea ce priveşte un eventual schimb de deţinuţi ruşi şi americani, partea rusă rusă insistă să revenim la regimul unui dialog profesional, fără speculaţii de presă, în cadrul unei «diplomaţii discrete»”, a anunţat el într-un comunicat.
În cadrul discuțiilor telefonice, Antony Blinken l-a îndemnat pe Serghei Lavrov să facă ceva astfel încât angajamentele din Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor din Ucraina să poată să fie realizat.
De cealaltă parte, Serghei Lavrov nu s-a arătat încântat de ajutorul SUA și al NATO în fața Ucrainei. „Continuarea livrărilor de armament american şi NATO forţelor armate ucrainene şi batalioanelor naţionaliste, folosit larg împotriva populaţiei civile, care prelungeşte agonia regmului de la Kiev, face să dureze conflictul şi multiplică victimele”, a transmis diplomația rusă.