Undă de șoc în Europa! La aproape cinci luni distanță de când a declanșat războiul în Ucraina, Rusia pregătește o altă mișcare.
Există șanse mari ca Transnistria să se unească cu Rusia, susține Dmitri Belik, un membru al Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale.
Transnistria nu vrea să fie alături de România sau Republica Moldova
Într-un interviu acordat pentru agenția de presă rusă RIA Novosti, Dmitri Belik susține că Moscova a luat în serios dorința Republicii Transnistria de a se alătura Rusiei.
Totodată, acesta a subliniat și faptul că ultimele declarații venite din Transnistria confirmă faptul că Republica nu vrea să fie nici alături de România și nici alături de Republica Moldova
„Astăzi, Transnistria este acea enclavă a Moldovei care nu vrea să fie alături de România și, în același timp, a acceptat cu bucurie contingentul rus de menținere a păcii”, a spus Belik.
El a subliniat faptul că propunerea venită din Transnistria ar putea fi realizată în viitorul apropiat, dacă lucrurile vor funcționa așa cum își doresc ambele părți.
„Deci, propunerea Transnistriei de a adera la Rusia nu este un viitor vag și îndepărtat, mai degrabă, această direcție este în viitorul apropiat. Și pentru că există oameni vorbitori de limbă rusă care ne sunt apropiați ca spirit, ar trebui să luăm în considerare această propunere cu seriozitate”, a adăugat Belik.
Menționăm faptul că declarațiile oficialului vin după ce anterior, ministrul de externe al Transnistriei, Vitaly Ignatiev, a oferit un alt interviu presei Kremlinului, în care declara că Transnistria își menține cursul spre independență și de asemenea ia în calcul inclusiv aderarea la Rusia.
Transnistria vrea să se unească cu Rusia
El a făcut referire atunci și la referendumul din 2006, unde rezultatele erau cât se poate de clar.
„Vectorul Transnistriei pe durata tuturor acestor ani de existență a republicii rămâne neschimbat – fapt întărit în rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006, unde este clar indicat: independența cu alipierea liberă ulterioară la Federația Rusă. Independența țării este fără îndoială o prioritate”, a spus Ignatiev.
Totodată, el a mai subliniat și faptul că Transnistria este pregătită să acționeze pragmatic și onest.
„Transnistria nu va adopta nicio decizie în detrimentul populației de 500. 000 de locuitori ai țării, va acționa pragmatic și onest”, a mai precizat oficialul nerecunoscut de la Tiraspol.
O reacție în acest sens nu a venit doar din Rusia, ci și din partea Republicii Moldova. Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldovei menționa că reintegrarea țării este principalul obiectiv al negocierilor pentru soluționarea conflictului transnistrean.
„Toți partenerii internaționali și autoritățile constituționale susțin cu hotărâre formula pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, respectând suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a transmis Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldovei.
Efectele aderării Transnistriei la Rusia
The Guardian însă a realizat o analiză în care arată că în cazul în care Transnistria va adera într-ădevăr la Rusia, acest lucru ar plasa o exclavă rusă la granița de vest a Ucrainei, alături de regiunea Odesa.
Menționăm faptul că Transnistria este o fâșie îngustă de pământ situată între malul estic al râului Nistru și granița Moldovei cu Ucraina. Aici există o populație de aproximativ 470.000 de persoane, o mare parte dintre ei fiind etnici ruși, moldoveni, dar și ucraineni.
În ciuda faptului că la nivel național, Transnistria este recunoscută ca fiind parte a Republicii Moldova, teritoriul separatist susținut de Rusia se află sub controlul autorităților separatiste din 1992, după ce prăbușirea Uniunii Sovietice.
Până acum nicio țară, inclusiv Rusia, nu a recunoscut teritoriul ca fiind independent. Pe de altă parte, autoritățile moldovenești nu au niciun control asupra regiunii, care funcționează ca un stat separat.