O țară importantă s-ar putea uni cu Rusia. Este vorba de un stat aliat al liderului de la Kremlin. Mai exact, Rusia a preluat Belarus într-o nouă structură denumită Stat Unional.
Despre acest proiect au vorbit timp de două zile Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko. Noua structură este formată din Belaurs și Rusia, în care Moscova ocupă poziția dominantă.
O altă temă aflată pe agenda discuțiilor dintre Vladimir Putin și omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko a vizat grupul de mercenari Wagner. În urmă cu o zi s-a aflat că Lukaşenko i-a dat asigurări lui Putin că îi va ‘păstra’ pe membrii Wagner în centrul Belarusului, şi că Minskul ‘controlează’ situaţia, la câteva săptămâni după sosirea acestor luptători, după rebeliunea eşuată în Rusia.
”Ei cer ‘să mergem spre vest” (…) spre Varşovia, Rzeszow’, i-a spus mai întâi Lukaşanko preşedintelui rus, care a schiţat un uşor surâs.
Cei doi lideri au mai abordat și cooperarea economică şi ameninţările externe, conform afirmațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Putin și Lukașenko nu au încheiat nicio înţelegere nouă
Lukaşenko, mediator în conflictul mercenarilor conduşi de Evgheni Prigojin cu conducerea militară a Rusiei, a ajuns duminică la Sankt Petersburg pentru dialogul respectiv. Cei doi şefi de stat se întâlnesc frecvent sau discută telefonic, după ce liderul de la Minsk a permis folosirea teritoriului belarus ca bază pentru forţele ruse care au atacat Ucraina.
Potrivit lui Peskov, preşedinţii nu au încheiat nicio înţelegere nouă, însă „în cadrul relaţiilor foarte strânse (…) îşi sincronizează poziţiile, îşi sincronizează ceasurile”.
Purtătorul de cuvânt a precizat că agenda discuţiilor a inclus „tema grupului Wagner, tema comerţului şi a cooperării economice, Statul Unional şi ameninţările externe la graniţele ţărilor noastre”.
Ce presuupne structura numită Statul Unional
Structura numită Statul Unional este un parteneriat între Rusia şi Belarus, în care – menţionează Reuters – Moscova este partenerul dominant. Lukaşenko şi-a dovedit utilitatea pentru Putin nu doar în februarie 2022, când a început invazia rusă în Ucraina, ci şi permiţând forţelor ruse să se instruiască în baze militare belaruse şi să amplaseze arme nucleare tactice în Belarus.
Kremlinul a recunoscut rolul lui Lukaşenko în încheierea revoltei mercenarilor Wagner, printr-un acord care i-a permis lui Prigojin să se refugieze în Belarus, unde ulterior au ajuns şi mii de luptători din gruparea acestuia, a arătat Reuters. Prezenţa lor în Belarus a provocat însă tensiuni cu Polonia, care a reacţionat întărindu-şi forţele de la frontieră. Putin a avertizat că orice agresiune împotriva Belarusului va fi considerată un atac împotriva Rusiei.