Plenul Senatului a adoptat un proiect care vizează amenajarea, administrarea și conservarea traseelor pedestre de interes naţional în scop recreativ. Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari PNL şi PSD.
Proiectul are ca obiect reglementarea amenajării, administrării şi conservării traseelor pedestre de interes naţional în scop recreativ.
Potrivit inițiativei PSD-PNL, măsurile au fost propuse în vederea valorificării eficiente a patrimoniului turistic naţional prin turismul pedestru, respectiv a tuturor resurselor turistice şi a structurilor realizate prin activităţi de turism pedestru, activitate de sine stătătoare sau corelată cu activitatea de cicloturism sau de turism ecvestru.
Proiectul adoptat de Senat a fost iniţiat de parlamentari PNL şi PSD
Proiectul instituie cadrul legal necesar pentru o gestionare integrată a traseelor de turism pedestru, de cicloturism şi de turism ecvestru, inclusiv în vederea obţinerii finanţărilor de către iniţiatorii proiectelor de trasee de turism pedestru ce se suprapun sau se interconectează cu cele cicloturistice.
Potrivit iniţiatorului, proiectul de lege stabileşte în mod expres modalitatea de acordare a angajamentului de susţinere a traseului de interes naţional pentru scop recreativ de către autoritatea publică locală pe a cărei zonă teritorial-administrativă trece traseul, respectiv a acordului scris al proprietarilor terenurilor aflate în proprietate privată.
Acestea sunt acordate pe întreaga durată de existenţă a traseului. În acest fel, se conferă o protecţie juridică sporită traseelor pedestre de interes naţional.
Este conferită şi o stabilitate în ceea ce priveşte administrarea pe termen lung a acestor proiecte.
Proiectul prevede posibilitatea ca traseele pedestre să se suprapună cu cele de cicloturism sau de turism ecvestru
Proiectul prevede posibilitatea ca traseele pedestre de interes naţional pentru scop recreativ să se suprapună cu cele de cicloturism sau de turism ecvestru.
Potrivit expunerii de motive, este stabilit că „pentru sectoarele de traseu unde există suprapuneri, beneficiile legale rezultate din omologarea traseului pentru turism pedestru, ecvestru sau de cicloturism vor profita şi traseului pedestru de interes naţional pentru scop recreativ”.
În proiectul de act normativ sunt delimitate în mod clar responsabilităţile părţilor implicate
Iniţiatorul precizează și că în proiectul de act normativ sunt delimitate în mod clar responsabilităţile părţilor implicate. Este vizată:
- amenajarea traseelor;
- administrarea traseelor;
- conservarea traseelor.
Astfel, propunerea legislativă prevede că autoritatea administraţiei publice locale pe teritoriul căreia se situează segmentul de traseu va susţine şi finanţa întreţinerea şi dezvoltarea segmentului de traseu aferent teritoriului său.
Totodată, iniţiatorul traseului va amplasa şi aplica indicatoarele şi marcajele teraseului. Acesta are datoria și să asigure sau să finanțeze întreţinerea şi înlocuirea lor.
Inițiatorul traseului va promova traseul aferent scopului şi destinaţiei pentru care a fost creat.
„Prin repartizarea concretă a drepturilor, obligaţiilor şi responsabilităţilor părţilor implicate, ce vor fi de asemenea detaliate prin normele metodologice care vor fi adoptate în aplicarea legii, se creează mijloacele juridice necesare pentru realizarea lucrărilor de amenajare, administrare şi conservare a traseului”, a explicat iniţiatorul.
Proiectul de act normativ prevede un regim sancţionator special atât în ceea ce priveşte neîndeplinirea obligaţiilor de către administrator, cât şi în ceea ce priveşte neîndeplinirea de către turişti a obligaţiei generale de a nu altera în niciun fel traseul.