O nouă pensie în România? Cu toții am putea beneficia de ea
Ioan Deneș a explicat că a depus la Parlamentul României o inițiativă legislativă pentru „pensia moștenită”. Conform senatorului PSD, inițiativa vine să „facă dreptate” pentru contribuabilii care au contribuit la bugetul de pensii zeci de ani și „nu au apucat să încaseze nici măcar o pensie efectivă decedând înainte de împlinirea limitei de vârstă de pensionare” sau „au beneficiat mult prea puțin în raport cu perioada și nivelul de cotizare.”
„Am depus la Parlamentul României inițiativa legislativă a „Pensiei moștenite” prin modificarea Legii 263/2010 privind Legea sistemului unitar de pensii publice.
Acestă inițiativă vine să facă dreptate multor contribuabili care au contribuit la bugetul de pensii zeci de ani, mult peste limita minimă de cotizare, și care fie nu au apucat să încaseze nici măcar o pensie efectivă decedând înainte de împlinirea limitei de vârstă de pensionare, fie au beneficiat mult prea puțin în raport cu perioada și nivelul de cotizare.
În cazul în care o persoană decedează și nu a apucat să-și încaseze pensia, aceasta poate să rămână moștenire, iar moștenitorul poate beneficia de drepturile cuvenite ale decedatului pentru o perioadă de 2 ani de zile”, a transmis senatorul PSD.
Ce condiții trebuie îndeplinite?
Noul tip de pensie se acordă moștenitorilor legali pentru o perioadă de 2 ani de zile din momentul decesului persoanei, în cazul în care decedatul îndeplinea stagiul complet de cotizare dar decesul a avut loc cu doi ani înainte de accesarea pensiei pentru limită de vârstă, respectiv 61 de ani la femei și 63 de ani la bărbați.
Totodată, este vizată și situația în care se îndeplinea vârsta legală de pensionare cu stagiu complet de cotizare, iar decesul a avut loc în intervalul de până la doi ani, după data accesării drepturilor de pensie cuvenite pentru limită de vârstă, respectiv 63-65 de ani la femei și 65-67 de ani la bărbați.
„După 2 ani de zile de la acordarea pensiei moştenite din momentul decesului persoanei, moştenitori legali, conform dispozițiilor referitoare la moştenire prevăzute în Codul Civil, Legea nr. 287/2009, au dreptul la pensie de urmaş, conform condițiilor legale prevăzute pentru ,,Pensia de urmaş” în acord cu legislația în vigoare.
Având în vedere că vârsta standard de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei, şi 65 de ani pentru bărbați, iar în perioada următoare se urmăreşte creşterea pragului la 70 de ani, iar speranța de viată după intrarea la pensie este între 71 şi 79 de ani, conform datelor publicate în 2020 de Institutul de Statistică, printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, este necesară introducerea unei compensaţii pentru o perioadă limitată, astfel încât urmaşii să beneficieze de o parte din pensia celui/celei care a contribuit zeci de ani la sistemul de pensii de stat, având stagiul complet ca urmare a faptului că pensia constituie un drept patrimonial, aşa cum a statuat şi practica Curții Europene a Drepturilor Omului şi Curtea de Justiție a Uniunii Europene şi aşa cum se întâmplă în majoritatea statelor Uniunii Europene, după decesul unei persoane care avea împlinită vârsta standard de pensionare, îndeplinea condițiile pentru obţinerea unei pensii şi avea stagiul complet de cotizare, moştenitorii legali au dreptul la o pensie moştenită pentru o anumită perioadă de timp”, este scris în expunerea de motive a inițiativei respective.
Ce se întâmplă cu pensia de urmaș?
În cazul în care propunerea legislativă va trece de ambele Camere ale Parlamentului pentru a fi adoptată iar preşedintele statului o va promulga, după trecerea celor doi ani de zile de la acordarea pensiei moștenite din momentul decesului persoanei se va trece la pensia de urmaș, aplicabilă în prezent.
Potrivit legii, pensia de urmaș se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă cel decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru a putea ieși la pensie.
„Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani”, conform legislației.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea