Se va încheia vreodată pandemia COVID-19? Experții dau verdictul
Această nouă tulpină a fost identificată în Africa de Sud și este deja prezentă în Europa și în alte parti ale lumii, relatează FoxNews. Răspândirea noii variante Omicron alimentează temerile conform cărora pandemia nu se va încheia prea curând. Oficialii din domeniul sănătății au însă un optimism moderat privind modul în care vor evolua lucrurile.
Cuvântul-cheie este adaptarea, pentru că nu va exista o zi în care COVID-19 va dispărea pentru totdeauna, susțin experții în sănătate.
„Toată lumea vrea să existe acea zi în care să spunem că s-a sfârșit, o zi în care declarăm că pandemia s-a încheiat. Dar, de exemplu, nimeni nu întreabă când se termină gripa. Aceasta este o boală care va fi cu noi și pe viitor. Va veni și va pleca”, crede dr. David Dowdy, expert la School of Public Health.
Vom trece la o nouă normalitate în care COVID-19 va veni și va trece, ca și alți viruși
În schimb, consideră experții, vom trece la o nouă normalitate în care COVID-19 va veni și va trece, ca și alți viruși. În comparație cu anul trecut, dr. Dowdy a spus că avem mai multe instrumente pentru a combate COVID-19: mai multe vaccinuri, tratamente noi și mai multă imunitate.
La fel ca și gripa, spun experții, în viitor, probabil că vor exista creșteri ale COVID-19 și chiar focare locale, mai ales în timpul iernii. Medicii spun că, în acest moment, scopul este de a crește nivelul de imunitate până la punctul în care cazurile de sevritate a bolii, spitalizările și decese vor fi limitate.
Nu vom avea niciodată zero Covid
„Trebuie să ne gândim în acești termeni, nu cum putem să ajungem la un punct de zero Covid. Pentru că zero covid nu se va întâmpla”, a spus Dowdy. Experții spun însă că nu ne putem gândi la un final al pandemiei fără creșterea ratelor de vaccinare.
Prioritatea rămâne vaccinarea
„Mai mult de o treime dintre oamenii din SUA care nu au fost vaccinați spun că nu sunt încă dispuși să se vaccineze și mai mult de jumătate din populația lumii nu este vaccinată. Prin urmare, prioritatea noastră în sănătatea publică rămâne aceea de a avea cât mai mulți oameni complet vaccinați”, a spus Dowdy.
Totodată, experții estimează că vaccinarea copiilor mici ar putea preveni 600.000 de infecții în următoarele câteva luni.