Istoricul Niall Ferguson care predă la Universitatea Stanford prezice un boom economic în 2021, după sfârșitul pandemiei. Specializat în domeniul economic, el a prevăzut și instalarea pandemiei de coronavirus la începutul anului 2020.
Dintr-o perspectivă istorică însă, COVID-19 nu se va număra printre cele mai grave 20 de pandemii din istoria omenirii. „Dezvoltarea rapidă a vaccinurilor va face ca pandemia să devină istorie până la sfârșitul anului viitor în majoritatea părților lumii”, a precizat Ferguson într-un interviu acordat ziarului german Handelsblatt. „Apoi se va instala amnezia colectivă, prin care am uitat repede și de pandemiile anterioare”, a adăugat istoricul.
În opinia cercetătorului de origine scoțiană, pandemia de coronavirus nu va provoca daune economice de durată. Concluzia este că impactul economic este chiar mai mic decât cel de după criza financiară din 2008.
„Va exista o poftă imensă de cumpărături”
Potrivit lui Ferguson, familiile americane au fost nevoite să economisească în jur de 1 trilion de dolari în 2020. Acești bani vor fi cheltuiți imediat ce va fi din nou posibil. „Va exista o poftă imensă de cumpărături, iar ritmul economic din SUA va reveni la nivelurile obișnuite”.
Boomul economic din 2021 va forța băncile centrale să pună frână mai devreme decât era planificat.
Revenirea din pandemie este umbrită însă de noul război rece dintre SUA și China, de care nici Europa nu poate scăpa. Istoricul se teme, de asemenea, că după plecarea cancelarului Angela Merkel (CDU – Uniunea Creștin Democrată), Germania și Franța vor urma direcții politice diferite. Întrebarea crucială este cine va da tonul în Europa în era post-Merkel. Președintele francez Emmanuel Macron a arătat clar că dorește să își asume acest rol de conducere.