Ziua de 9 mai i-ar putea oferi lui Putin ocazia de a declara o „victorie” simbolică asupra Ucrainei – o mare demonstrație de extaz patriotic, menită să satisfacă publicul rus, manipulat și obosit de sancțiuni, potrivit CNN.
9 mai marchează ziua în care Germania nazistă s-a predat forțelor sovietice ( de fapt, a doua zi după capitularea în fața aliaților occidentali, motiv pentru care Marea Britanie, SUA și aliații lor sărbătoresc victoria pe 8 mai). URSS a pierdut zeci de milioane de soldați și civili în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mulți dintre ei în republicile sovietice de la acea vreme, Ucraina și Belarus.
În perioada în care a condus cu mână de fier URSS, Iosif Stalin a ucis mai mulți oameni atât în propria sa țară, cât și în teritoriile ocupate, decât Adolf Hitler. Dar în prezent, în Rusia e o crimă să-ți amintești această realitate istorică sau să compari atrocitățile comise de Uniunea Sovietică cu cele ale Germaniei naziste. Flori proaspete sunt așezate zilnic pe mormântul lui Stalin din Piața Roșie, unde se ține de obicei parada de la 9 mai.
Cât de importantă este data de 9 mai pentru Putin
Putin este un ultranaționalist care nu crede că ambițiile teritoriale și politice ale Rusiei ar trebui să se termine la granițele sale. Țările care formau Uniunea Sovietică, altele decât Rusia, nu sunt considerate suverane de către Rusia și mai ales de Putin.
Ziua de 9 mai este concepută pentru a organiza o paradă fastuoasă, pentru a intimida opoziția și a-i face pe plac dictatorului momentului (de-a lungul anilor, toți secretarii generali ai Partidului Comunist au stat lângă mausoleul lui Lenin din Piața Roșie, admirând puterea militară a Rusiei).
Ucraina are semnificații profund personale pentru Vladimir Putin. Însăși existența ei este o aberație istorică în ochii președintelui rus. Trebuia făcut ceva în privința ambițiilor occidentale ale Ucrainei și, pe măsură ce diplomația în stil rusesc (a se citi: constrângerea) eșua, Putin s-a simțit obligat să apeleze la metode mai dure pentru a „restaura dreptatea”.
Ce ar putea însemna asta pentru cursul războiului
Dacă analiștii occidentali au dreptate când susțin că Putin vrea o victorie până la Ziua Victoriei, asta înseamnă că șefii militari ai Rusiei trebuie să obțină ceva, orice, dupp înfrângerile umilitoare din primele două luni ale acestui război.
Încercarea de a captura Kievul a fost un eșec, crucișătorul emblematic al flotei ruse a fost scufundat de către o țară fără flotă și cel puțin 15.000 de soldați, mult mai mulți decât în toate campaniile anterioare post-sovietice (Cecenia, Georgia, Siria) au murit.
Planul B al Rusiei (sau și mai probabil planul F sau G) este să dubleze eforturile și forțele terestre și să se concentreze pe ocuparea estului Ucrainei.
Dacă acest lucru poate fi făcut la timp pentru parada din 9 mai este încă discutabil. Ucrainenii încă primesc arme din Occident și moralul lor este ridicat. Cea mai mare provocare pentru Ucraina urmează de-abia acum. În următoarele săptămâni, luptele vor fi intensificate, pe măsură ce Rusia încearcă să cucerească mai multe regiuni în Donbas.
Care pare a fi strategia lui Putin
Este posibil ca tactica Rusiei să se fi schimbat, dar strategia sa, adică obiectivul său general, să fie același. Acest obiectiv este acela de a se asigura că Ucraina nu mai este o țară independentă, capabilă să facă alegerea spre UE și spre Occident.
Vestea bună este că obiectivul nu poate fi realizat. Subjugarea Ucrainei, din punct de vedere fizic sau politic, nu mai este acum la îndemâna Rusiei. Vestea proastă este că Rusia nu știe încă acest lucru și, prin urmare, va continua să-și trimită oamenii la moarte, continuând această operațiune sângeroasă.
Rusia știe că acesta nu este un război doar împotriva Ucrainei, ci împotriva ordinii internaționale bazate pe reguli. Rusia spune asta de peste un deceniu.
NATO știe, de asemenea, acest lucru, dar refuză să recunoască public acest lucru pentru a preveni implicarea.
Dacă sancțiunile occidentale sunt menținute, Europa poate continua să se îndepărteze de energia rusă, iar dacă investitorii străini vor continua să evite Kremlinul, Rusia va rămâne fără bani. Asta, probabil, va dicta o eventuală schimbare de politică. Dar în niciun caz până pe 9 mai. Niciuna dintre aceste schimbări nu va fi vizibilă până atunci în „progresul” războiului sau în ochii rușilor de rând.