Avertisment cumplit venit de la vârful Raiffeisen Bank. Suntem într-o zonă de incertitudine în ceea ce privește situația economică, a susținut un economist şef al insituției bancare. El a precizat că economia se află în acest moment într-o zonă de incertitudine, iar pe finalul anului va fi afectată. Aprecierile îi aparțin lui Ionuţ Dumitru, membru fondator AAFBR şi economist şef Raiffeisen Bank.
„Dacă ne uităm la economie în momentul de faţă suntem cumva într-o zonă de incertitudine, dacă ne uităm un pic în faţă. Avem aceste noi restricţii introduse recent. Probabil că pe finalul anului economia va fi afectată şi creşterea economică va decelera. Am avut însă două trimestre foarte bune – trimestrul I şi trimestrul II. Poate şi trimestrul III va arăta destul de bine, dar în decelerare faţă de trimestrul anterior. Probabil vom închide anul cu o creştere economică de peste 7%. Noi o estimăm la 7,5%, dar în lumina celor mai recente evoluţii probabil că o să fie ceva mai puţin”, a comentat acesta.
Avertisment cumplit: Suntem într-o zonă de incertitudine
În opinia sa, efectele negative se vor extinde şi în 2022, începutul anului viitor, dacă vor fi menţinute restricţiile.
„Vedem retailul probabil destul de afectat şi se vede asta în numărul de vizitatori. Traficul din magazinele mari a căzut semnificativ în ultimele zile, săptămâni şi probabil vom resimţi acest nou val şi la nivel economic. Din păcate, nu am fost nici prea avansaţi în procesul de vaccinare, am stat foarte prost şi ne-a lovit puternic acest nou val şi inevitabil şi efectele economice se vor resimţi”, a spus Ionuţ Dumitru. El a făcut aceste declarații la Conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).
În ceea ce privește evoluția PIB-ului, acesta ar urma să rămâne în zona pozitivă, între 6% şi 8%. Cel puțin așa a apreciat Florian Libocor, membru fondator AAFBR şi economist şef BRD. În opinia sa, dacă restricţiile vor rămâne în picioare, efectul se va vedea în performanţa PIB-ului, pentru că atunci când vorbim de „motoarele de creştere nu putem să nu începem cu consumul”.
O decelerare a PIB-ului spre sfârșitul anului
Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte AAFBR şi vicepreşedinte CFA România, a spus că se așteaptă la o decelerare a PIB-ului în trimestrul IV al anului. Potrivit acestuia, în special consumul va fi lovit. În ceea ce priveşte inflaţia, el a apreciat că am avut până acum efectul de primă rundă produs de creşterea preţurilor la produsele energetice, dar va veni efectul de runda a doua. Orice bun sau serviciu din coşul de consum este „cumva afectat de cel puţin una dintre cele trei forme de energie”. Codirlaşu a estimat că România va avea o majorare a inflaţiei la 7 – 8% pe finalul anului.
Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), cu sprijinul PwC România, a organizat joi Conferinţa Anuală AAFBR 2021. În cadrul evenimentului au fost dezbătute perspectivele macroeconomice, dar şi rezultatele studiului realizat recent de AAFBR „Efectele pandemiei în mediul de business”.