Sunt vești proaste pentru cei care merg cu transportul în comun. Prețul unei călătorii cu autobuzul se va majora. Societatea de Transport București a anunțat că vrea ca bilete să se majoreze în acest an. Cetățenii vor scoate din buzunar mai mulți bani pentru o călătorie cu autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul.
Societatea de Transport București a solicitat ca prețul unei călătorii cu autobuzul, tramvaiul ori troleibuzul să se majoreze la 2,5 lei. Momentan STB așteaptă încă aprobare. Directorul general al STB, Andrei Creci, a precizat într-un interviu că tariful unei călătorii nu a mai crescut de 11 ani. În prezent, bucureștenii plătesc pentru 1,3 lei pentru liniile urbane, respectiv 1,5 lei pentru liniile preorășenești.
De asemenea, Andrei Creci a ținut să precizeze că în alte orașe din țară, tariful unei călătorii este de 2,5 lei și speră că și în București se va majora. Acesta susține că și veniturile lunare ale instituției vor crește odată cu majorarea tarifului, la 6-7 milioane de lei.
Pe de altă parte, directorul a declarat că există și posibilitatea transportului gratuit, însă, cu acest demers, eforturile Primăriei ar crește nejustificat, iar calitatea serviciilor vor scădea dramatic.
Prețul unui bilet de călătorie, majorat la 2,5 lei?
”Noi am solicitat deja şi sper să se majoreze anul acesta, pentru că de 11 ani suntem la acelaşi tarif de 1,3 lei. E ruşinos că în alte oraşe din ţară, nu în Cluj sau în Oradea, ci în Craiova, este 2,5 lei. Dacă se va majora la 2,5 lei titlul de călătorie, cât cred eu că se va face şi sper că se va face, veniturile noastre lunare cresc cu 6-7 milioane de lei. Există şi posibilitatea transportului gratuit total, dar părerea mea este că efortul Primăriei ar creşte nejustificat şi, paradoxal, s-ar constata şi o scădere a calităţii serviciului. Sunt oraşe în Europa, cum e Talin din Estonia, unde transportul public este gratuit. Pe de altă parte, Londra are 27 de operatori publici şi privaţi, iar societatea de transport din Paris a câştigat unele rute la Londra”, a spus Andrei Creci.
În plus, Andrei Creci a mai vorbit și despre planurile de investiții pentru anul în curs. Acestea au în vedere achiziționarea a 40 de tramvaie de 18 metri, mai ales că Municipiul București se confruntă, în momentul de față, cu un deficit acut de astfel de mijloace de transport. Directorul STB a discutat și despre producţia de tramvaie la Uzinele URAC, dar şi despre transformarea unor autobuze vechi de 15 ani, în autobuze Euro 6, pe gaz natural comprimat, care vor avea un „consum mult mai mic şi noxe mult mai puţine”.
Andrei Creci a mai anunţat că titlurile de călătorie pot fi plătite din februarie cu cardul pe telefonul mobil prin noua aplicaţie Bpay.