Alertă epidemiologică! Cercetătorii avertizează în legătură pericolul epidemiilor
Alertă epidemiologică! Un studiu publicat în BMJ Global Health arată o realitate îngrijorătoare. Epidemiile au potențialul de a ucide de 12 ori mai mulți oameni în 2050 față de 2020. Cercetătorii cer să se ia măsuri urgente pentru rezolvarea acestei probleme.
Conform studiului, afecțiunile transmise de la animale la oameni ar putea provoca cel puțin de 12 ori mai multe decese în 2050 în comparație cu cifrele înregistrate în 2020. Specialiștii trag un semnal de alarmă. Potrivit lor, este necesară adoptarea unor măsuri urgente. Scopul fiind prevenirea apariției unor noi epidemii, conform informațiilor furnizate de Sky News.
Compania americană de biotehnologie Ginkgo Bioworks avertizează! În viitor, epidemiile cauzate de boli infecțioase transmise de la animale la oameni ar putea deveni mai frecvente din cauza schimbărilor climatice și a defrișărilor.
Aceste modificări ale mediului pot crea condiții propice pentru trecerea bolilor de la animale la oameni, reprezentând o amenințare majoră pentru sănătatea publică.
Studiile efectuate de cercetători au arătat că numărul epidemiilor cauzate de boli transmise de la animale la oameni a crescut cu aproape 5% în fiecare an în perioada 1963-2019. În plus, rata deceselor asociate acestor epidemii a crescut cu 9%.
Cercetătorii cer acțiuni urgente înainte de izbucnirea de noi epidemii
Acest studiu, publicat în revista BMJ Global Health, a investigat tendințele istorice legate de patru tipuri de boli transmise de la animale la oameni. Aceste boli includ virusurile Ebola și Marburg, SARS-CoV-1, virusul Nipah și virusul Machupo.
În cadrul studiului, au fost analizate peste 3.000 de focare între 1963 și 2019, în 24 de țări. Printre ele s-au numărat și epidemii care au fost anunțate de OMS. Este vorba de focare declanșate încă din 1963 care au fost responsabile pentru decesul a unui număr foarte mare de oameni. Studiul a ținut cont și de importante evenimente istorice, precum pandemiile de gripă din 1918 și 1957.
Aceste evenimente epidemiologice au condus la un total de 17.232 de decese, dintre care 15.771 au fost provocate de filovirusuri. Majoritatea acestor decese au avut loc în special în regiunile din Africa. Statistica subliniază gravitatea acestor boli infecțioase și nevoia de a dezvolta măsuri eficiente de prevenire și control.
Un raport publicat de Consiliul de Monitorizare a Pregătirii Globale (GPMB) subliniază faptul că, în ciuda experienței cu pandemia COVID-19, lumea se confruntă în continuare cu lacune semnificative în pregătirea pentru eventuale crize de sănătate și pandemii viitoare.