Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri seară, pe 9 octombrie, că România ar trebui să ofere excepții fiscale, însă cu o limită, așa cum procedează un stat modern.
România ar trebui să acorde excepții fiscale, spune Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu a afirmat că România ar trebui să ofere excepții fiscale, dar doar pentru o perioadă limitată de timp și pentru proiecte specifice.
Premierul a subliniat că România nu dispune de suficientă credibilitate în fața Comisiei Europene din cauza faptului că deciziile politice au fost influențate de interese politice, nu economice.
”Cred cu tărie că un stat modern trebuie să dea excepţii fiscale. Dar un stat modern nu trebuie să dea excepţii fiscale fără să spună pe ce perioadă. Cei 30 de ani când se dădeau excepţii fiscale în funcţie de anumite interese, atât de către Guvern, cât şi de Parlament, din punctul meu de vedere, trebuie să ia sfârşit.
De aceea nu suntem un partener serios în faţa Comisiei Europene şi de aceea nu avem credibilitatea necesară în faţa Comisiei, pentru că am făcut jocurile nu în funcţie de nevoile statului, şi românilor şi a societăţii, am făcut aceste jocuri în funcţie de cum am crezut noi că vom putea obţine anumite voturi”, a declarat el.
Șeful Executivului a adăugat că Ion Țiriac i-a semnalat personal acest aspect, referindu-se la necesitatea construirii unei săli polivalente în București. Potrivit lui Ciolacu, ar fi firesc ca un astfel de proiect să beneficieze de excepții fiscale, așa cum se procedează în țările moderne.
”O să-l invoc şi eu pe domnul Ion Ţiriac, normal că a venit şi domnul Ţiriac cu aceeaşi solicitare pentru infrastructura în domeniul sportului.
Normal că domnul Ţiriac mi-a spus: Marcele, tu nu vezi că noi nu avem o sală polivalentă în Bucureşti? Şi mă bucur că e aici primarul general. Şi atunci cred că putem împreună, pe un proiect pe care domnul Ţiriac doreşte să-l finanţeze, să facem excepţii fiscale pe proiecte. Aşa funcţionează un stat modern”, a afirmat acesta.
Cu toate acestea, Marcel Ciolacu a subliniat ferm că facilitățile fiscale nu ar trebui acordate înainte de alegeri, deoarece, deși pot părea benefice pe termen scurt, pe termen lung pot avea efecte negative.
”Se depun proiecte, se analizează priorităţile unei comunităţi, ale unei ţări şi nevoile unde statul nu a acoperit acel domeniu sau acea nişă, cum avem şi în cazul copiilor care au picat în capcana drogurilor, de exemplu, statul trebuie să fie receptiv şi acolo vii cu facilităţi fiscale.
Nu vii cu facilităţi fiscale înainte de alegeri ca să bucuri anumite comunităţi, de fapt să îi păcăleşti pentru că, pe termen lung, aceste lucruri duc la o societate nesustenabilă”, a spus premierul.
Când va adera România pe deplin la spațiul Schengen
Tot miercuri, șeful Executivului a fost întrebat dacă aderarea României la spațiul Schengen, inclusiv deschiderea frontierelor terestre, se va afla pe agenda Consiliului JAI de joi, 10 octombrie. Marcel Ciolacu a confirmat că acest subiect crucial va fi discutat în cadrul reuniunii.
Șeful Executivului a reamintit că alegerile din Austria s-au încheiat recent și, în opinia sa, este „foarte puțin probabil ca Austria să-și schimbe poziția la doar câteva zile după alegeri”.
El a menționat că menține contactul cu Karl Nehammer, actualul cancelar conservator al Austriei, și a subliniat că, în acest moment, este necesar să se aștepte finalizarea formalităților politice din Austria.
Premierul și-a exprimat, totodată, speranța că o decizie favorabilă va fi luată până la următoarea reuniune a Consiliului JAI.
„Ba da, se află pe agendă, nu este un vot, pentru că, între timp, ştiţi la fel de bine ca şi mine că de abia s-au terminat alegerile din Austria. Şi era foarte puţin probabil că Austria îşi va schimba părerea, după numai câteva zile de la alegeri. Sunt într-un contact cu cancelarul Nehammer, să vedem ce majoritate se creează în Austria, şi mai este un JAI, parcă pe 11-13 decembrie. Eu sper, ca până atunci, să se lămurească foarte mult lucrurile”, a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul a declarat că România ar trebui să adere complet la spațiul Schengen până la sfârșitul acestui an.
„România va adera anul acesta la Schengen terestru”, a susținut Ciolacu.
Reamintim că situația politică din Austria este extrem de tensionată după decizia controversată a președintelui ecologist Alexander Van der Bellen. Acesta a refuzat să ofere Partidului Libertății (FPOe) mandatul de a încerca formarea unei majorități, deși FPOe a câștigat alegerile legislative în mod democratic.