Așadar, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID este de părere că se va renunţa la majoritatea restricţiilor atunci când vom ajunge într-o fază endemică de evoluţie a bolii.
La momentul respectiv, fiecare persoană va fi responsabilă pentru sănătatea ei şi a celor cu care se întâlneşte, a explicat Valeriu Gheorghiţă într-o declarație acordată miercuri, 26 ianuarie.
Explicația oferită de Valeriu Gheorghiţă
„Vom ajunge într-o fază endemică de evoluţie a bolii. Este foarte probabil să se întâmple acest lucru pentru că toate estimările ne arată că, în această perioadă, probabil, că mai mult de jumătate din populaţia lumii va trece prin infecţia cu Sars-COV-2, ori coroborat cu faptul că peste 60% din populaţia la nivel global a primit cel puţin o doză de vaccin, foarte probabil că vom ajunge în faza post pandemică, în perioada de endemie în care va conta foarte mult comportamentul individual”, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID.
Astfel, specialistul este de părere cu la momentul respectiv se va renunța la majoritatea restricțiilor impuse din cauza pandemiei.
„Practic, cred că se va renunţa la majoritatea restricţiilor şi, din acel moment, fiecare va trebui să fie mai responsabil pentru sănătatea lui şi a celor cu care se întâlneşte, a celor apropiaţi, a bunicilor, a părinţilor vulnerabili. Cred că este momentul să înţelegem că doar noi putem să schimbăm parcursul acestei infecţii pe mai departe”, a conchis Valeriu Gheorghiţă.
Anunțul făcut anterior de coordonatorul campaniei de vaccinare
Amintim că acesta a explicat anterior că protecţia faţă de infecţia cu varianta Omicron creşte până la 60%, respectiv 90% în cazul formelor severe care necesită spitalizare.
„După o primă schemă de vaccinare, protecţia faţă de infecţie limitată, este considerabil scăzută, însă se menţine o protecţie faţă de spitalizări şi faţă de riscul de deces Această protecţie este în momentul de faţă considerată ridicată, cu atât mai mult după administrarea dozei de booster”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
De asemenea, acesta a citat anumite studii recente şi a subliniat că „protecţia unei prime scheme de vaccinare faţă de infecţie, inclusiv infecţia asimptomatică, este de circa 30%, iar protecţia după o primă schemă de vaccinare este de aproximativ 50% faţă de riscul de spitalizare şi decese”, în aceste cazuri fiind vorba de varianta Omicron.
„După administrarea dozei booster, protecţia faţă de infecţie creşte la 60%, iar faţă de formele severe care necesită spitalizare şi de decese creşte la 90% în primele două luni de la administrarea dozei de booster şi are o tendinţă uşoară de scădere după trei luni de la administrarea dozei de booster”, a completat medicul.