Vicepremierul și liderul USR, Dan Barna, a anunțat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că premierul Cîțu nu poate remania un ministru USR-PLUS fără ruperea Coaliției. Vicepremierul a spus care este, de fapt, relația cu PNL la Palatul Victoria.
„Una care funcționează, ( nr. despre relația cu PNL) sunt momente de blocaj, avem viteze diferite. Dincolo de asta, am reușit ca la toate temele importante să dovedim că avem o Coaliție stabilă, solidară și că susținerea parlamentară există și că deciziile dinspre guvern au fost cele pe care ni le-am dorit. Negociem, ne certăm, ne contrăm, contraargumentăm.”, a declarat liderul USR.
Întrebat de situația miniștrilor PNL care critică în ședințele de partid miniștrii USR-PLUS și care spun că nu pot face anumite lucruri din cauza lor, vicepremierul a precizat: Este un tribalism inerțial al fiecăruia care încearcă să-și apere propriul partid în Coaliție. Eu am relație foarte bună cu premierul Cîțu, cu vicepremierul Hunor și cu președintele Orban. Eu și miniștrii USR-PLUS am fost alături de ministrul Agriculturii la moțiunea simplă tocmai pentru a arăta un mesaj foarte clar că suntem solidari și responsabili.
Dan Barna, despre solidaritatea din partea PNL
Vicepremierul a fost întrebat ce părare are despre solidaritatea din partea celor de la PNL.
„Ea va veni. USR-PLUS a adus un altfel de raportare la politica de Coaliție. Observ asta și în reacția colegilor de la PNL. Vrem să mutăm și reușim, nu e ușor, să mutăm logica asta în care ne prefacem că suntem împreună, dar ne dăm castane, în logica în care chiar tragem împreună la acest atelaj. De asta vom continua să dăm aceste mesaje de solidaritate și de poziționare colegială. Nu veți găsi vreun mesaj de atac dinspre colegii mei miniștri USR-PLUS față de ceilalți colegi din Coaliție pentru că nu există altă soluție.
Chiar dacă au mai fost acute, știm foarte bine toți, inclusiv PNL, inclusiv UDMR, inclusiv colegii mei, știm că nu există altă alternativă pentru România. Gândiți-vă la un scenariu în care ne-ar guverna AUR sau PSD cu AUR. Își imaginează cineva că în această situație complexă, complicată și dramatică pentru România o guvernare în care domnul Simion s-ar ocupa cum să nu se îmbolnăvească românii?”, a declarat vicepremierul.
Întrebat ce părere are despre o posibilă guvernare PNL-PSD, vicepremierul a declarat: Nu cred că după ce am văzut ce înseamnă guvernarea PSD, care aproape ne-a scos din Europa, există real și responsabil un scenariu în care PSD vine la guvernare. PSD stă în opoziție și sper să stea un număr de ani să-și facă reformele cu care ne tot amenință.
Se rupe Coaliția din Guvern?
Dan Barna a fost întrebat despre posibilitatea ca Florin Cîțu să remanieze un ministru și ce efect ar putea avea această decizie asupra Coaliției.
„Suntem într-un guvern de Coaliție. Lucrul acesta îl înțelege și Ludovic Orban, și Florin Cîțu, și Kelemen Hunor, și eu, și Dacian Cioloș. Suntem într-un guvern de Coaliție la care nu există alternativă sau opțiune. Singura soluție este cea a dialogului intern și a deciziilor luate prin consens și găsirea unei căi de echilibru care dă și viteza despre care mă întrebați. Dincolo de elanurile din declarații, forțate sau speculate de mulți jurnaliști, în realitate, stabilitatea acestei Coaliții depinde de stabilitatea fiecărui partid din ea.
Da, există o susținere a mea față de colegii din USR-PLUS, a domnului Orban față de miniștrii PNL, a domnului Hunor față de miniștrii UDMR și, evident, a premierului Cîțu față de întreaga echipă. Fiecare are o greutate majoră într-o astfel de decizie. În realitate nu se pot lua, dacă vrem să păstrăm această singură soluție reală de guvernare pentru România, nu există zonă de haiducie decizională.”, a precizat Dan Barna.
Vicepremierul a menționat, de asemenea, că această decizie de remaniere nu se poate lua fără ruperea Coaliției.
Dan Barna, despre schimbarea lui Florin Iordache din fruntea Consiliului Legislativ
Dan Barna a fost întrebat și despre schimbarea lui Florin Iordache din fruntea Consiliului Legislativ și în cât timp se poate produce aceasta.
„Este unul din demersurile la care sper să reușim să ajungem. Am luat lucrurile într-o ordine firească și într-o prioritate importantă pentru România. Este unul din lucrurile pe care le avem în vedere, așa cum am promis înainte de alegeri.Nu pot să dau astfel de dată. Avem o agendă în Coaliție, e un lucru avut în vedere, dar nu este prima prioritate, ca să fiu foarte concret.”, a precizat Dan Barna.