Conform unui studiu recent, mai mult de jumătate dintre cetățenii britanici iau în considerare posibilitatea de a pleca din Marea Britanie pentru a lucra în străinătate.
Care sunt motivele pentru care britanicii vor să plece din țară
Potrivit unui studiu recent efectuat de compania Prograd, specializată în analiza Gen Z, mai mult de jumătate dintre cetățenii britanici (52%) au luat în considerare posibilitatea de a pleca din Marea Britanie în căutarea unor oportunități de muncă mai bune peste hotare.
Această dorință este evidentă în special în rândul celor care activează în domeniul sănătății (54%), educației (52%), avocaturii (69%), și serviciilor financiare (62%), mulți dintre aceștia fiind considerați lucrători esențiali în Regatul Unit.
Motivațiile pentru această dorință de relocare în străinătate variază, iar 41% dintre britanici consideră că traiul în Marea Britanie este prea scump, în timp ce aceeași proporție (41%) afirmă că nu își permit să își cumpere o locuință în țară și că ar prefera să se stabilească în altă parte. În plus, 37% se simt descurajați de impactul economic asupra capacității lor de economisire, iar 29% cred că ar putea câștiga mai mult în altă țară.
Unde vor britanicii să plece
De asemenea, aproape 40% dintre respondenți consideră că Marea Britanie nu este un loc atrăgător pentru tineri. Când au fost întrebați despre cel mai mare obstacol financiar pentru tinerii din Regatul Unit, 83% au indicat costul vieții, 64% accesul la locuințe, 58% salariile mici și 41% impozitele ridicate.
Studiul a arătat că Canada este cea mai populară destinație pentru britanicii care iau în considerare o mutare, cu 13% din preferințele exprimate, urmată de Emiratele Arabe Unite și Spania (ambele cu 12%), și Statele Unite (8%).
Însă, obținerea de vize a fost identificată ca o barieră majoră de către 39% dintre respondenți, subliniind impactul Brexitului în complicarea eforturilor de relocare în Europa Centrală, preferată de 44% dintre participanți.
Marco Logiudice, co-fondator al Prograd, a comentat rezultatele, afirmând că „Marea Britanie, cândva una dintre cele mai prospere economii din lume, devine rapid o destinație tot mai puțin atrăgătoare pentru cei care aspiră la o viață de succes aici”.
El a subliniat că guvernul trebuie să ia măsuri pentru a ajuta lucrătorii cheie și tinerii să prospere financiar, altfel Marea Britanie ar putea avea de înfruntat un viitor dificil, deoarece tot mai mulți aleg să plece în străinătate în căutarea unei vieți mai bune.