Intermediarul listării Fondului Proprietatea va fi un consorţiu format din Raiffeisen, BRD şi ING. Tranzacţionarea titlurilor la bursă va fi posibilă de la începutul anului viitor.
Fondul Proprietatea a mai făcut un pas către listarea la bursa de valori, prin alegerea intermediarului care se va ocupa de proiect. Dacă evenimentele vor continua conform planului cunoscut în prezent, administratorul va intra „în pâine“ de luna viitoare, iar titlurile FP vor fi tranzacţionabile pe la bursă în decembrie sau în ianuarie.
Activele, în prezent în valoare de circa 11 miliarde de lei, vor urca la cota bursei „ajutate“ de consorţiul format din Raiffeisen Capital & Investment, ING Bank NV şi BRD – Groupe Société Générale. La selecţie au participat patru candidaţi, mai exact trei consorţii şi un independent. Grupul format din KBC Securities, UniCredit CAIB Securities şi UniCredit Bank, alături de grupul Intercapital Invest, Banca Comercială Română şi Wood & Co Financial Services, la care s-a adăugat şi BT Securities, au fost perdanţii.
Fără a lua în discuţie punctajul aplicat ofertelor, se poate spune că a contat mult şi experienţa anterioară, categorie în care Raiffeisen Capital & Investment (RCI) excelează. După ce, în cadrul aceluiaşi consorţiu de trei, a intermediat listarea Flamingo, RCI a adus la bursă Transelectrica şi Transgaz, aflate printre puţinele oferte publice iniţiale din ultimii ani. De altfel, RCI a mai câştigat o dată mandatul de intermediere al FP la bursă, în 2006, însă operaţiunea nu a mai avut loc.
Fondul nu va fi listat prin ofertă publică iniţială, adică nu va fi efectuată o vânzare de acţiuni către potenţialii investitori, ci va intra în mod direct la tranzacţionare, investitorii având apoi posibilitatea de a achiziţiona titlurile direct din piaţă. Intermediarul va trebui să întocmească prospectul de emisiune şi să obţină avizele CNVM în doar 90 de zile lucrătoare, conform cerinţelor Fondului. Timpul este mai scurt decât de obicei, însă absenţa vânzărilor permite scurtarea perioadei.
Dividendele vin odată cu administratorul
Importanţa brokerului va fi vizibilă în evoluţia viitoare a cotaţiilor FP. „Dacă preţul de tranzacţionare va fi peste valoarea nominală a acţiunilor, efortul statului de a acorda despăgubirile se va reduce, de aici şi importanţa intermediarului“, spune Ionuţ Popescu, director general al Fondului. Foştii proprietari vor fi recompensaţi cu un număr de acţiuni a căror valoare va fi egală cu suma de încasat, însă valoarea titlurilor va fi cea din piaţă în momentul în care compania va fi listată. Conform estimărilor RCI, preţul-ţintă pentru acţiunea FP pe termen de un an este de 1,05 lei.
Mandatul lui Ionuţ Popescu se va încheia odată cu intrarea în funcţie a administratorului, adică a societăţii Franklin Templeton Investment Management. Acţionarii FP se vor reuni pe 6 septembrie pentru a aproba numirea Franklin Templeton ca administrator, iar un alt efect important al deciziei acţionarilor va fi posibilitatea achitării dividendelor aferente anilor 2008 şi 2009. Valoarea totală a profiturilor din ultimii doi ani se ridică la 1,19 miliarde lei, iar acţionarii vor decide cât din acestea vor ajunge la acţionari.
AGA, la începutul toamnei
Acţionarii urmează să decidă şi dacă Fondul îşi va răscumpăra o parte din acţiuni din piaţă, într-o cotă maximă propusă de 10%. Aceasta ar fi o măsură de siguranţă pentru principalul acţionar, statul român, care în urma despăgubirilor ar putea pierde controlul asupra societăţii. În prezent, Ministerul Finanţelor mai deţine 52,84% din capitalul social al FP, iar participaţia poate scădea rapid dacă despăgubirile vor fi accelerate.
„Avem încredere că putem încheia procedura de listare a Fondului la bursă în cele 90 de zile lucrătoare propuse iniţial, ceea ce înseamnă că tranzacţionarea va fi posibilă la începutul anului viitor“, a declarat Greg Konieczny, managerul de fond desemnat. Listarea FP este considerată echivalentul intrării la cota bursei a SNP Petrom din 2001, când piaţa a luat un avânt considerabil. Lichiditatea disponibilă teoretic a Fondului, dar mai ales valoarea activelor pot atrage investitori străini mari la BVB. De altfel, printre intenţiile administratorilor se găseşte şi listarea Fondului pe o bursă străină, cel mai probabil la Londra.