Se verifică actele! Această măsură a fost luată ca răspuns la riscul utilizării unor documente false în procesul de evaluare pentru obținerea gradațiilor de merit pentru profesori. Astfel, documentele vor trebui să fie confirmate de conducerea unității de învățământ din care face parte cadrul didactic solicitant.
Se verifică actele. Ordin direct de la Guvern. Decizia intră în vigoare peste tot în România
Excepție de la această regulă fac acele documente eliberate de instituții care fac parte dintr-o structură oficială a Ministerului Educației și Cercetării sau certificatele emise sub autoritatea directă a ministerului, caz în care verificările suplimentare nu vor mai fi necesare.
Ministrul Educației a subliniat că scopul acestei noi reglementări este acela de a consolida corectitudinea și transparența procesului de acordare a gradațiilor de merit, un mecanism esențial pentru recunoașterea performanței profesionale în sistemul educațional.
„Am şi luat măsuri, prin noul Ordin de ministru certificatele trebuie să fie confirmate de către cineva, nu poţi să le pui pur şi simplu la dosar. Trebuie confirmate de conducerea şcolii, asta dacă nu fac parte dintr-o structură prin care nu mai facem verificări, mai ales dacă este implicat, ca furnizor, sau certificatul a apărut sub cupola Ministerului Educaţiei şi Cercetării, spre exemplu”, a afirmat ministrul Educaţiei.
Ministrul informează constant publicul cu privire la deciziile și inițiativele adoptate la nivelul ministerului
Anunțul a fost făcut în cadrul raportului său de activitate săptămânal, pe Facebook , acolo unde Daniel David informează constant publicul cu privire la deciziile și inițiativele adoptate la nivelul ministerului.
Prin această modificare, Ministerul Educației își propune să elimine orice formă de fraudă din procesul de evaluare a cadrelor didactice și să asigure un sistem meritocratic, bazat pe realizări reale și documente autentice.
Daniel David vrea reforma educației prin regândirea salarizării și accentuarea performanței
Ministrul Educaţiei a anunţat o altă propunere. Diferenţierea veniturilor profesorilor în funcţie de performanţă va fi prezentată în luna mai, în cadrul unui amplu raport de diagnostic şi reforme. Iniţiativa vine în contextul unui efort mai larg de modernizare a sistemului educaţional şi de reconfigurare a rolului social al cadrelor didactice.
„Mulţi înţeleg oarecum greşit aceste discuţii. Noi discutăm, în primul rând, despre venitul diferenţiat în funcţie de performanţă. Salariile vin într-un sistem public, salariile sunt pe grillă, ca să spun aşa, şi nu prea ai cum să le diferenţiezi.
Filosofia pe care eu o am şi, aşa cum ştiţi, în luna mai, adică nu mai este atât de mult, voi veni cu astfel de propunere, în acest raport de diagnostic şi de reforme, în care voi discuta şi despre acest lucru. Ca idee fundamentală, dacă doriţi să anticipăm unele lucruri, propunerea va fi în felul următor: Salariul de bază trebuie să aibă standarde minimale pe care trebuie să le îndeplineşti dacă este să iei salariul complet, aşa cum apare pe grilă.
Iar, pornind de la salariul pe care îl ai pe grilă, în funcţie de indicatori de performanţă, cred că ar trebui să fie două tipuri de indicatori de performanţă. Indicatori care ţin, de exemplu, de aspecte de a fi incluziv, de a lucra în activităţii dificile, în mediile rurale, sau indicatori care ţin de performanţă, succesul la bacalaureat, la examenul naţional, la olimpiade, profesorii să poată să aibă venitul diferenţiat, pornind de la salariul de bază”, a explicat ministrul.