Primarul Constanței, Vergil Chițac, a pornit un adevărat război administrativ împotriva practicilor unor părinți care își înscriu copiii la școlile considerate mai bune din oraș prin intermediul vizelor de flotant. Măsura vine în contextul traficului intens și haotic de pe străzile orașului, pe care edilul îl atribuie supraaglomerării unor școli centrale.
Traficul sufocant, catalizatorul nemulțumirilor
Străzile Constanței sunt, dimineața, un labirint de mașini blocate, cu șoferi exasperați. Mulți dintre aceștia pun vina pe infrastructura precară și pe lucrările nesfârșite care împânzesc orașul. În schimb, primarul consideră că fenomenul este amplificat de părinții care traversează orașul pentru a-și duce copiii la școlile aflate în afara cartierelor de reședință.
Copiii ar trebui să meargă la școlile din apropierea locuinței lor. Din păcate, mulți părinți eludează această regulă prin obținerea vizelor de flotant, a declarat primarul.
„Copiii să învețe la școala de cartier. Ei bine, unii, şi se pare că este o regulă, cel puţin asta am văzut eu în Constanța, eludează regula asta, la anumite şcoli considerate bune şi îşi fac nenumeroase vize de flotant pentru a-şi putea înscrie copiii la şcoală”, afirmă Vergil Chițac.
În încercarea de a descuraja fenomenul, edilul a dispus verificări riguroase în cinci școli din centrul orașului. Polițiștii analizează acum dosarele elevilor pentru a identifica eventualele nereguli privind domiciliul declarat.
Directoarea Școlii Gimnaziale „Ion Jalea” a confirmat că, în trecut, a sesizat autoritățile despre situații suspecte, în care mai multe persoane figurau la aceeași adresă.
Vizele de flotant și influența electorală
Vizele de flotant au fost folosite pentru a influența alegerile, ceea ce a dus la modificări legislative. Până anul trecut, Legea 115/2015 permitea votul la reședință dacă viza era obținută cu 45 de zile înainte. Ulterior, termenul a fost extins la 6 luni pentru a preveni fraudele.
Prin OUG 21/2024, regulile au fost relaxate: flotanții pot vota chiar dacă obțin viza cu mai puțin de 60 de zile înainte de scrutin. Conform Legii 114/1996, proprietarii trebuie să asigure flotanților 18 mp de spațiu și să demonstreze că aceștia locuiesc efectiv la adresă.
Părinții resping acuzațiile
Pentru mulți părinți, măsura este percepută ca fiind injustă. Ei consideră că problema reală nu constă în alegerea școlii, ci în lipsa investițiilor în infrastructura educațională și în administrarea orașului.
Traficul nu este blocat de părinți, ci de drumurile pline de gropi și de șantierele nesfârșite, afirmă un părinte. Alții subliniază că școlile aflate la periferie sau în zonele mai puțin centrale sunt insuficient dotate și, uneori, în condiții deplorabile așa că sunt nevoiți să apele la strategia vizelor de flotant.
Ar trebui construite școli noi, bine dotate, nu să renovăm în timpul anului școlar clădirile existente, închizând jumătate din spațiile de învățământ, consideră un tată, potrivit Digi24.
Soluții în viziunea autorităților
Sorin Mihai, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, recunoaște că anumite școli sunt supraaglomerate, dar subliniază că există și altele care pot oferi învățământ de calitate.
Dan Cernat, președintele Comitetului Județean al Părinților, propune o abordare diferită: dotarea școlilor periferice și dezvoltarea infrastructurii educaționale pentru a reduce tentația părinților de a apela la soluții precum vizele de flotant.
„Elevul are dreptul la educaţie, nu îl putem împiedica, şi cetăţeanul îşi poate face domiciliul sau reşedinţa unde doreşte.
În loc să mergem la sursă, să vedem de ce se întâmplă acest fenomen, să dotăm, să amenajăm spațiile de învățământ de la periferie sau chiar din ruralul apropiat, să fie după toate normele și cu cadre didactice pregătite corespunzător, pentru ca părinții să nu mai fie tentați să apeleze la aceste forme de transfer”, spune acesta.
În timp ce polițiștii au început deja verificările, dezbaterea rămâne deschisă. În loc să clarifice problema, măsurile anunțate de primar au adâncit falia dintre administrație și părinți, scoțând la lumină carențele unui sistem educațional și urban care pare să lupte cu propriile limite.