Autoritatea Vamală Română (AVR) accelerează procesul de digitalizare și securizare a frontierelor
Autoritatea Vamală Română (AVR) continuă modernizarea punctelor de trecere a frontierei prin instalarea de noi echipamente de scanare. Directorul instituției, Marcel Mutescu, a anunțat că două noi scanere au fost deja instalate, iar până la finalul anului vor fi operaționale încă șase, inclusiv un scaner feroviar – o premieră pentru România.
AVR: Două scanere noi au fost montate la Isaccea și Moravița
Potrivit lui Mutescu, un scaner pentru autoturisme este deja funcțional în vama Isaccea, iar la Moravița a fost recepționat un alt dispozitiv, care va deveni operațional după primirea autorizației de la CNCAN.
„Până la finalul anului avem programate vreo şase. Încercăm opt, dar nu suntem siguri dacă vom reuşi, dar şase suntem siguri că le vom pune. Avem două la Sighet, un nou punct de trecere amenajat de către Consiliul Judeţean, unul de autoturisme şi unul de camioane.
Vom mai avea la Halmeu, unul de autoturisme, la Isaccea vom veni cu cel de camioane şi avem Constanţa Sud. Mai este şi Constanţa Nord unde avem o problemă cu terenul preluat de la Administraţia Porturilor şi încercăm să găsim o altă variantă”, a declarat Mutescu pentru News.ro.
Acestea se adaugă echipamentelor deja aflate în uz în alte puncte de frontieră: la Siret (două – unul pentru camioane și altul pentru autoturisme), la Albița (un scaner mobil care urmează să fie înlocuit cu unul fix pentru camioane până la sfârșitul lunii mai) și la Giurgiulești (un scaner pentru autoturisme, urmând ca în luna septembrie să fie adăugat și unul pentru camioane).
Planul de modernizare continuă cu instalarea a cel puțin șase noi scanere
Planul de modernizare continuă cu instalarea a cel puțin șase noi scanere până la finalul anului, a precizat directorul AVR. Numărul ar putea crește la opt, în funcție de ritmul lucrărilor și obținerea autorizațiilor necesare.
„Până la finalul anului avem programate vreo şase. Încercăm opt, dar nu suntem siguri dacă vom reuşi, dar şase suntem siguri că le vom pune. Avem două la Sighet, un nou punct de trecere amenajat de către Consiliul Judeţean, unul de autoturisme şi unul de camioane. Vom mai avea la Halmeu, unul de autoturisme, la Isaccea vom veni cu cel de camioane şi avem Constanţa Sud. Mai este şi Constanţa Nord unde avem o problemă cu terenul preluat de la Administraţia Porturilor şi încercăm să găsim o altă variantă”, a explicat Mutescu.
Premieră în România constă în instalarea unui scaner feroviar la Dornești
Una dintre cele mai importante noutăți o reprezintă instalarea unui scaner dedicat traficului feroviar, care va fi amplasat la Dornești, cel mai mare punct de trecere feroviar de la granița cu Ucraina.
„Acesta a început în acest an şi are finalitate 2027. Ca noutate, vom avea primul scaner de scanare feroviară. Va fi amplasat la Dorneşti, unde se află cel mai mare punct feroviar pe graniţa cu Ucraina.
Un alt lucru de remarcat este că toate aceste echipamente de scanat vor fi legate în Centrul Naţional de Analiză Imagistică, înfiinţat anul trecut prin OUG 76 /2024. Deci toate imaginile se vor duce la acest centru şi vom avea inclusiv interpretarea în timp real. Vom merge o perioadă cu dubla interpretare şi în frontiere şi în centru”, a precizat directorul ANV.
Aceste echipamente aduc un avantaj major în reducerea timpului de control vamal și eficientizarea procesului de verificare a mărfurilor, a subliniat Mutescu. În lipsa scanării, un camion suspect trebuie descărcat complet pentru a fi inspectat.
AVR: Controalele se vor face pe analiza de risc și verificări aleatorii
Scanarea nu va fi utilizată doar în cazurile suspecte. Directorul ANV a declarat că vor exista și verificări aleatorii, iar autoritățile își propun să devină cât mai imprevizibile în fața traficului ilegal.
„Controalele se vor face pe analiza de risc, ceea ce înseamnă şi suspiciuni, dar vom avea şi aleatoriu. Luăm în calcul inclusiv variante în care în anumite perioade, de exemplu, într-un weekend, să scanăm tot. Încercăm să fim cât se poate de imprevizibili pentru cei care încearcă să ne fraudeze”, a declarat Mutescu.
Proiectul de dotare a vămilor cu scanere face parte dintr-un program de securizare a frontierelor, finanțat din fonduri europene nerambursabile și din bugetul de stat.
„Este un proiect de securizare a frontierei, aprobat de către Guvernul României, cu o valoare de peste 100 de milioane de euro. Sunt şi bani europeni, din fonduri nerambursabile, dar şi bani de la bugetul naţional. Din fondurile europene avem vreo 34 de milioane din PNRR.
Mai avem şi dintr-un instrument de dotare a autorităţilor vamale instituit la nivelul Comisiei Europene – Customs Control Equipment Instrument. Din primul apel cred că am luat undeva la vreo 5 milioane de euro, iar aici avem şi alte echipamente cumpărate, precum scanare de bagaje, scanare pentru aeroporturi”, a detaliat șeful ANV.
Din al doilea apel vor mai veni încă 12 milioane de euro, proiectul urmând să se finalizeze în 2027.
Infrastructură integrată de analiză imagistică
Toate echipamentele de scanare vor fi conectate la Centrul Național de Analiză Imagistică, înființat în 2024. Acesta va permite interpretarea imaginilor în timp real, în paralel cu verificările efectuate în punctele de frontieră.
„Acesta a început în acest an şi are finalitate 2027. Ca noutate, vom avea primul scaner de scanare feroviară. Va fi amplasat la Dorneşti, unde se află cel mai mare punct feroviar pe graniţa cu Ucraina.
Un alt lucru de remarcat este că toate aceste echipamente de scanat vor fi legate în Centrul Naţional de Analiză Imagistică, înfiinţat anul trecut prin OUG 76 /2024. Deci toate imaginile se vor duce la acest centru şi vom avea inclusiv interpretarea în timp real. Vom merge o perioadă cu dubla interpretare şi în frontiere şi în centru”, a mai adăugat Mutescu.
În cadrul aceluiași program vor fi achiziționate și 13 microbuze dotate cu echipamente de scanare pentru colete, similare celor folosite în aeroporturi. Acestea vor permite verificări mobile, inclusiv în trafic sau în porturi.
„Sunt microbuze cu un scaner de bagaj cum este cel din aeroport. Poţi merge cu acestea în trafic şi dacă ai o suspiciune, interceptăm camioanele pe care le putem verifica în parcare. Un astfel de echipament mă ajută şi în port pentru că dacă mă duc şi scanez un container, voi vedea o anomalie undeva într-o zonă containerului. Dacă containerul este plin cu colete, trebui să deschid fiecare colet. Pe când dacă am un astfel de echipament, scanez coletele şi atunci mă duc exact punctual pe coletul de care am nevoie”, a explicat Marcel Mutescu.