Reguli noi la graniță. România instalează scannere ultra-moderne la birourile vamale de frontieră
Se schimbă regulile la graniță. Totul va fi scanat până la ultimul detaliu, graţie celor mai noi tehnologii.
Mai exact, este vorba despre cele două noi scannere care au fost deja pornite la Biroul Vamal Albiţa.
Marţi, reprezentanții Ministerului Finanțelor au dezvăluit că, la doar două săptămâni după ce primul scanner din cele 26 a fost pus în funcțiune la biroul vamal Galați-Giurgiulești, au fost aduse în funcțiune încă două noi sisteme de scanare cu raze X. E vorba, de data aceasta, despre cea mai tranzitată vamă de pe frontiera dintre România și Republica Moldova.
Cu ajutorul lor, se va efectua un control vamal mult mai rapid şi mai precis. Unul dintre ele reprezintă o noutate: un scanner mobil cu care pot fi verificate camioanele.
Sistemul mobil este autorizat pentru a circula pe drumurile publice.
În doar câteva minute, acesta poate fi setat în „modul transport” și pregătit pentru a fi mutat în altă locație. Odată ajuns la destinație, scanerul ajustează automat sistemul de direcție pentru a asigura mișcări precise în timpul funcționării.
Întregul proces este complet automatizat și este controlat de la distanță printr-o aplicație software specializată. Inspecția non-invazivă este realizată eficient, permițând verificarea unui mare număr de vehicule cu un nivel ridicat de precizie în detectare.
Se schimbă regulile la graniță. Utilizarea echipamentelor de scanare contribuie la combaterea fraudelor vamale și fiscale, precum și la prevenirea traficului de droguri și substanțe periculoase, fiind componente esențiale ale sistemului de securitate națională.
„Aceste două scannere, plasate în Biroul Vamal Albiţa, vor permite un control vamal mai rapid şi mai precis al bunurilor aflate atât în camioane, cât şi în mijloacele de transport persoane. Unul este relocabil şi va fi utilizat pentru controlul autoturismelor, în vreme ce al doilea este o noutate, fiind un scanner mobil ce permite verificarea camioanelor.
Această măsură vine ca parte a unui efort mai larg al Ministerului Finanţelor de a moderniza infrastructura vamală pentru a asigura o gestionare eficientă a frontierelor în interesul securităţii naţionale şi pentru a consolida mecanismele de combatere a contrabandei şi fraudei la graniţe”, au indicat cei de la Ministerul Finanţelor.
500 de camioane pe zi, scanate fără a mai fi deschise
Se schimbă regulile la graniță. Vameşii vor putea să inspecteze conținutul containerelor, coletelor sau bagajelor fără să mai fie nevoie să le deschidă fizic. Modul în care vor fi selectate acestea pentru scanare se va face în urma unei analize de risc bazată pe informațiile disponibile la nivelul autorității vamale.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, a subliniat că mulți au fost sceptici cu privire la implementarea acestor tehnologii. Totuşi, România intră acum într-o eră a normalității și transparenței în operațiunile vamale, spune demnitarul.
Este o normalitate faptul că se pot scana acum peste 500 de camioane pe zi într-un punct vamal fără a fi necesar să fie deschise.
„Imaginaţi-vă doar cât timp consumă verificarea manuală a unui singur camion care transportă tone de marfă. Capacitatea de a reacţiona rapid la posibilele fraude este esenţială pentru combaterea evaziunii fiscale şi pentru menţinerea integrităţii sistemului vamal.
Noile scannere permit detectarea instant a mărfurilor nedeclarate, reducerea timpului petrecut de şoferi în vamă şi îmbunătăţirea eficienţei operaţionale a punctelor vamale”, a transmis Marcel Boloș.
În total, România va plăti 100 de milioane de euro pentru cele 26 de scannere ce au fost şi urmează să fie instalate în vămi.
Banii vin de la buget, dar şi din fondurile europene ce ajung în ţara noastră prin intermediul PNRR.
Programul de instalare a scannerelor
Se schimbă regulile la graniță. În anul 2024 vor deveni operaţionale 9 scanere, din totalul de 26, în cadrul următoarelor birouri vamale de frontieră: Galaţi-Giurgiuleşti (21/5), Albiţa (4/6), Siret, Constanţa Nord, Halmeu, Moraviţa şi Isaccea.
În anul 2025 vor fi amplasate 8 scanere în birourile vamale de frontieră: Giurgiuleşti, Albiţa, Constanţa Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costeşti, Oancea.
În 2026 vor fi operaţionale 9 scanere în birourile vamale de frontieră: Constanţa Sud, Halmeu, Moraviţa, Calafat, Nădlac, Borş, Stânca Costeşti, Porţile de Fier, Petea.