Romgaz este în negocieri avansate pentru preluarea combinatului Azomureș
Compania de stat Romgaz este în negocieri avansate pentru preluarea combinatului Azomureș, într-un demers strategic care ar putea acoperi circa 60% din necesarul intern de fertilizanți.
Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, Romgaz a luat deja decizia să angajeze o firmă de specialitate, un proces din acesta de achiziție înseamnă o muncă de analiză, de evaluare destul de laborioasă și destul de costisitoare, dar procedura a fost declanșată.
„Deci în următoarele luni de zile, probabil trei, patru, cinci luni de zile…oricum, până la finalul anului vrem să avem o decizie finală luată și eu am încredere că ea va fi una pozitivă, pentru că e în interesul strategic a României să-și producă îngrășăminte pentru piața internă și nu numai, chiar pentru piața europeană sau dincolo de ea, dacă vor fi competitive și ca o rațiune de securitate națională, să nu depindem de importuri de îngrășăminte pentru agricultura noastră”, a anunțat oficialul român.

Romgaz a lansat o licitație de contractare de servicii de consultanță
Conform Profit.ro, Romgaz a lansat o licitație de contractare de servicii de consultanță necesare pregătirii negocierii preluării și repornirii combinatului de îngrășăminte chimice Azomureș, parte a grupului elvețian Ameropa. Valoarea contractului scos la concurs este estimată la circa 5,48 milioane de lei, plus TVA. Data limită de primire a ofertelor este 23 mai 2025.
Romgaz vrea să contracteze un consultant care să analizeze toate procesele tehnologice de producție ale Azomureș, starea fizică a fiecărui activ productiv, starea conformării la exigențele stricte ale legislației de mediu din industria chimică, în primul rând în privința emisiilor de noxe, consumurile de energie și alte resurse, contractele în vigoare și personalul.
„Romgaz analizează posibilitatea de dezvoltare a afacerilor sale în domeniul industriei chimice, intenționând să achiziționeze o serie de active/activele ce concură la activitatea de producție a Azomureș SA (luând în calcul toate produsele pe care Azomureș SA le poate produce cu activele pe care le deține).
Având în vedere reglementările stricte de mediu la care este supusă industria chimică, precum și concurența intensă din acest sector, vor fi identificate investițiile necesare pentru repornirea fluxurilor tehnologice ale Azomureș S.A., în lumina tuturor cerințelor legale privind siguranța și mediu aplicabile.
În acest sens, este necesară o evaluare a CAPEX-ului (cheltuielilor de capital – n.r.) pentru modernizarea sau repornirea instalațiilor existente, inclusiv identificarea investițiilor necesare pentru conformarea cu toate cerințele de mediu și siguranță legale aplicabile. De asemenea, se va include un program estimativ de implementare sau stadiul actual, dacă investițiile au fost demarate”, se arată în documentația de atribuire.
Ulterior, va întocmit un raport de evaluare a activelor-țintă, un studiu al pieței naționale și regionale de îngrășăminte chimice și un model financiar al potențialei tranzacții.
Serviciile de consultanță vor presupune interacțiunea cu persoanele cheie din echipa Romgaz pentru a înțelege contextul, raționamentele strategice și pentru a identifica nevoile specifice ce trebuie avute în vedere în contextul modelării financiare, furnizarea de către Romgaz a informațiilor necesare, precum și analiza generală a activelor-țintă din perspectiva operațională, financiară și fiscală și a poziției pe piață, astfel încât modelul financiar aferent activității de producere a îngrășămintelor chimice să reflecte fezabilitatea investiției, inclusiv prin calculul pragului de rentabilitate.
Consultantul va elabora un model financiar în ipoteza unui proces de producție integrat, ce va avea ca produse finite diferite tipuri de fertilizatori pe care activele sunt proiectate să le producă, în timp ce amoniacul rezultat din prelucrarea gazului va fi considerat un produs intermediar.
Azomureș, principalul producător de îngrășăminte chimice pentru agricultură din România
Azomureș este principalul producător de îngrășăminte chimice pentru agricultură din România, parte din grupul elvețian Ameropa din anul 2012. Platforma industrială este situată în Târgu Mureș. Ea se întinde pe o suprafață de 100 de hectare și cuprinde un complex de instalații de producere a îngrășămintelor pentru agricultură și a unor produse industriale.
Capacitatea anuală de producție este de 1,8 milioane de tone de îngrășăminte. 75% din producție este livrată pe piața locală, către distribuitori din România, iar restul, pe piața regională, către alte state.