Compania britanică National Grid este în căutarea unui cumpărător pentru cel mai mare terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) din Europa. Ce detalii au mai oferit britanicii în acest sens?
Operatorul britanic de infrastructură energetică, National Grid, a anunțat planuri de a vinde terminalul său de gaze naturale lichefiate (GNL) din Marea Britanie.
E vorba de cea mai mare instalație de acest fel din Europa. Această decizie face parte din eforturile companiei de a eficientiza operațiunile sale.
National Grid vrea să vândă terminalul său de GNL din Marea Britanie
National Grid a subliniat că, în paralel cu prezentarea rezultatelor financiare din anul de afaceri 2023/24, continuă să-și dezvolte strategia de concentrare pe rețele. În același timp, a anunțat intenția de a eficientiza activitatea prin vânzarea Grain LNG.
”De asemenea, astăzi ne evoluăm în continuare strategia de a ne concentra pe reţele şi, prin urmare, ne vom eficientiza activitatea pe măsură ce ne anunţăm intenţia de a vinde Grain LNG”, a spus compania.
Terminalul va dispune de capacitatea de a stoca și livra suficient gaz
Situat pe Insula Grain din comitatul Kent, terminalul de import este în prezent în curs de extindere. El va dispune în curând de capacitatea de a stoca și livra suficient gaz. Acțiunea se are în vedere pentru a îndeplini obiectivul de a satisface aproximativ o treime din cererea de gaz a Marii Britanii.
GNL va furniza, de asemenea, gaz către Europa. Va contribui, astfel, la înlocuirea volumelor de gaze rusești pierdute în urma conflictului din Ucraina și a deteriorării conductei Nord Stream din Marea Baltică. National Grid operează atât rețele de transport de energie, cât și de electricitate în Marea Britanie.
Uniunea Europeană rămâne dependentă de livrările de GNL
Autoritatea europeană de reglementare în domeniul energiei estimează că cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) va scădea. Cu toate acestea, Uniunea Europeană rămâne dependentă de livrările de GNL din Rusia, cel puțin până în 2027.
Conform prognozelor, cererea Uniunii Europene pentru GNL ar urma să atingă un nivel maxim în acest an, pe măsură ce tranziția către sursele regenerabile de energie se accelerează. Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în domeniul Energiei (ACER) indică că, în cazul îndeplinirii obiectivelor privind energiile regenerabile, se estimează o reducere a cererii de gaze până în 2030 cu puțin peste 200 de miliarde de metri cubi în raport cu anul 2019. Această reducere ar depăși volumul anual al importurilor UE din Rusia înainte de izbucnirea conflictului.
Mai multe detalii aici.