Fostul mare fotbalist Ilie Dumitrescu a scos la vânzare Hanul cu Tei, de pe strada Lipscani, pentru suma de 1.650.000 de euro. Clădirea, construită la 1833, este de vânzare pe platforma Romanian Sotheby's International Realty.
Hanul cu Tei este de vânzare
Conform unui anunț publicat pe platforma Sothebysreality.ro, Hanul cu Tei va fi vândut. Ilie Dumitrescu a achiziționat proprietatea după ce s-a retras din activitatea sportivă. Cândva, Hanul cu Tei era unul dintre cele mai importante magazine de antichități din țară. Însă ulterior a fost transformat în „Centrul de conferințe Hanul cu Tei, o locație de prim rang pentru evenimente corporate și private din București” – Hanul cu Tei by Ilie Dumitrescu.
„Au construit în locul lor, din temelie, și în perfectă tovărășie Hanul cu Tei, sau după cum spuneau ei bezestenul, din ulița cea mare a Marchitanilor (strada Lipscani) ce se vede însemnat cu mărcile (inițialele) noastre deasupra amîndorora porților, cu toată cheltuiala de tovîrășie pă din două, frățește, un ban și un ban, de la urzire (început) și pînă la sfîrșit de cheie” scrie Constantin Bacalbașa în „Bucureștii de altădată”.
În 1835, a fost împărțit
Bunăstarea inițială, a cărei amintire se păstrează și astăzi prin inițialele sale, nu a persistat mult. Deoarece în 1835 hanul a fost partajat. Fiecare proprietar primind câte 14 prăvălii și două magazii. Ei au decis să păstreze în comun doar „umblătoarea (toaleta) și odaia în care locuia îngrijitorul hanului”.
În timp, prăvăliile au continuat să-și schimbe proprietarii și să-și închidă bine porțile noaptea pentru a-și proteja călătorii și negustorii, așa cum este menționat de Bacalbașa:
„Prăvăliile erau dispuse de o parte și de alta, iar între ele exista o stradă, care până în 1916 era pavată cu piatră de râu. (…) Toate prăvăliile erau construite pe pivnițe adânci cu bolți mari, care se mai pot vedea și astăzi; tavanele prăvăliilor erau, de asemenea, realizate în bolți. Ca și la alte hanuri, ferestrele și ușile prăvăliilor erau prevăzute cu obloane de fier, care erau închise pe timp de noapte, fiind întărite cu traverse îmbinate la extremități. La intrările hanului, de o parte și de alta, alături de clădire, se găseau niște stâlpi de piatră, înalți cam un metru și destul de groși, meniți să protejeze zidurile de eventualele daune cauzate de căruțele cu mărfuri care intrau și ieșeau din han”, conform anunțului de vânzare disponibil pe Sothebyreality.ro.