Activele fostei fabrici de țigarete sunt pe cale să fie achiziționate de o renumită berărie din Capitală

În prezent, este în desfășurare o licitație pentru vânzarea celor 3,1 hectare de teren care includ majoritatea construcțiilor de pe amplasamentul fostei fabrici de țigarete. Tranzacția nu a fost finalizată încă.

La începutul procedurii, suprafața disponibilă pentru vânzare era de 3,6 hectare, însă Ministerul Culturii a exercitat dreptul de preempțiune pentru o parte din aceste active.

Galaxy Tobacco, care a intrat în faliment în 2020, a avut activele sale scoase la vânzare de un lichidator judiciar. În august 2023, a fost organizată o licitație pentru fosta fabrică de țigarete din Iași.

Licitația a inclus un teren intravilan de 35.812 mp și construcții în stare de ruină, cu o suprafață de 4.902 mp, având un preț de pornire de 28,2 milioane lei.

Câștigătoarea licitației a fost Berăria H, care administrează una dintre cele mai mari berării din sud-estul Europei, situată în fostul pavilion al Industriei Grele Sovietice din Parcul Herăstrău, București.

fosta fabrica de tigarete
Parcela roșie este cea vândută la licitație (3,1 ha), iar pe parcela albastră se află clădirea monument istoric în care ar urma să fie amenajat un muzeu dedicat arheologiei industriale, proiect al Complexului Muzeal Moldova. SURSA FOTO: Ziarul de Iași

Însă, Ministerul Culturii a exercitat dreptul de preemțiune asupra unei părți din active. Aceasta include un teren de aproape 5.000 mp cu construcții aflate în proprietatea autorității centrale, administrate de Complexul Muzeal Moldova.

„Conform adresei emise de Ministerul Culturii, acesta și-a exercitat dreptul de preempțiune doar pentru o parte din teren și construcții, urmând ca la finalizarea procedurii de dezmembrare adjudecatarul Berăria H SRL să efectueze plata restului de preț aferent imobilului rezultat în urma dezmembrării părții pentru care și-a exercitat dreptul de preempțiune Ministerul Culturii”, se arată într-un raport al lichidatorului judiciar.

Restul de plată reflectă diferența dintre garanția de 2,8 milioane lei depusă de Berăria H și prețul final de adjudecare.

Conform verificărilor ZDI, în martie 2024, Galaxy Tobacco a înregistrat o suprafață de 31.057 mp, inclusiv opt construcții. Aceasta prezintă o discrepanță de aproximativ 5.000 mp față de terenul licitat în august 2023. Cel mai mare imobil are o amprentă la sol de peste 1.500 mp.

ZDI a contactat mai mulți reprezentanți ai Berăriei H, dar niciunul nu a oferit un comentariu oficial. Ni s-a spus doar că tranzacția nu este finalizată și că nu sunt disponibile alte detalii în acest moment.

„Una este să câștigi o licitație, iar alta este să ai semnat contractul de vânzare-cumpărare”, ne-a spus unul dintre aceștia.

Complexul Muzeal Moldova administrează patru construcții, dintre care cea mai importantă este un imobil cu trei etaje construit în 1894

Acesta a fost fostul depozit de tutun al fabricii și are o suprafață construită de peste 1.000 mp. Este singura clădire din complexul fostei fabrici listată ca monument istoric.

Directorul Complexului Muzeal, Andrei Apreotesei, a declarat că instituția intenționează să transforme acest imobil într-un muzeu dedicat arheologiei industriale.

„Ultimele discuții la Ministerul Culturii le-am avut în iulie acest an, așteptăm să fie finalizată intabularea terenului pentru a putea porni proiectul”, a declarat Apreotesei.

Proiectul muzeului a fost inițiat de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și a început în 2010, când fostul depozit a fost transferat de la Ministerul Finanțelor la Ministerul Culturii. De atunci, clădirea a fost conservată.

Fosta fabrică de Țigarete a fost înființată în 1864

Construcția complexului a început în 1875 și a fost finalizată în 1876. După trei ani, fabrica a devenit proprietate de stat și a fost inclusă în Regia Monopolurilor Statului.

Ulterior, complexul a fost extins cu noi facilități, inclusiv ateliere și depozite. După bombardamentele din Al Doilea Război Mondial, fabrica a fost reconstruită și a reluat activitatea în 1945.

În 1998, fabrica producea aproximativ 12 tone de țigări. Declineul a început în 2000, când complexul a fost preluat de omul de afaceri Ioan Niculae. În decembrie 2002, producția a fost oprită. Fabrica a fost temporar sub controlul statului în 2003, dar a revenit la Ioan Niculae în 2004, în urma unui nou proces de privatizare.

Societatea Galaxy Tobacco, deținută de Niculae, a intrat în faliment în 2020. În această perioadă, construcțiile au suferit degradări semnificative și au devenit ruine.

fabrica de tigari abandonata
SURSA FOTO: Ziarul de Iași