Informații de ultimă oră. Ultimele date arată că Rafinăria Petromidia ar fi ajuns pe radarul de achiziţii al polonezilor de la PKN Orlen o companie în care statul polonez este cel mai important acţionar (27,5%).
Veste de ultimă oră despre Rafinăria Petromidia. Potrivit ultimelor informații, cel mai important activ deţinut de KazMunayGas în România, dar şi active din zona de producţie de hidrocraburi ale OMV Petrom ar fi pe radarul de achiziţii al polonezilor de la PKN Orlen, companie în care statul polonez este cel mai important acţionar (27,5%).
Trebuie menționat faptul că această informație vine într-un moment incert pentru jucătorii din petrol şi gaze în contextul în care tranziţia energetică le restrânge pieţele şi îi forţează să se alinieze la alte domenii de investiţii.
Astfel, surse din piață au declarat că PKN Orlen ar fi interesat de o eventuală preluare a Rompetrol Rafinare, cea mai mare rafinărie din România.
„Se tot învârt“, spun surse din piaţă despre polonezii de la PKN Orlen. Totodată, aceleași sursei mai spun că pe lângă acestea, sunt şi active majore pe zona de explorare şi producţie, cu focus pe gazul natural. „Se uită la partea de upstream a OMV, dar şi la Petrom“, completează sursele.
Trebuie menționat faptul că în momentul de față PKN Orlen deţine 6 unităţi de rafinare în Polonia, Cehia şi Lituania, o divizie de petrochimie prezentă cu produse în 60 de ţări, unităţi de producţie a energiei, circa 2.850 de benzinării, dar şi un portofoliu de explorare şi producţie.
Anunțul făcut de reprezentanţii PKN Orlen
Într-un interviu acordat pentru ZF, reprezentanţii PKN Orlen au fost întrebaţi dacă sunt interesaţi de preluarea unor active în zona de rafinare sau de explorare şi producţie. Ei au precizat că odată ce investiția va fi adoptată, aceasta va fi anunțată.
„Orice decizie de investiţii va fi anunţată de îndată ce va fi adoptată“, au spus pentru ZF reprezentanţii PKN Orlen întrebaţi. Pe de altă parte, sursele citate nu au adus în discuţii numele Rompetrol sau Petrom.
Aceleași surse au mai declarat că o prioritate pentru PKN Orlen o reprezintă găsirea unor soluții și dezvoltarea segmentelor de business astfel încât acestea să își poată depăși potențalul.
”Prioritatea PKN Orlen este să găsească soluţii prin care să îşi dezvolte toate segmentele de business şi să îşi depăşească potenţialul. Ca parte a strategiei, grupul va căuta să îşi majoreze investiţiile şi va continua dezvoltarea accelerată prin achiziţii care vor fi complementare cu activităţile actuale şi care vor susţine creşterea veniturilor pe termen lung. PKN Orlen urmăreşte şi situaţia de pe alte pieţe decât cele pe care e prezent şi analizează oportunităţile de investiţii”, au mai adăugar reprezentanții grupului.
De menționat este faptul că, strategia pentru anul 2030 prevede că polonezii vor aloca între 35-45% din bugetul de investiţii pentru maximizarea performanţei pe zona de explorare şi producţie, cu focus pe producţia de gaze, şi rafinare.
În același timp, cifrele mai arată că aproape jumătate din bugetul de investiţii pe termen lung se va duce pe zona de petrochimie, producţia de energie bazată pe gaz natural şi surse de energie regenerabilă, planul fiind de a avea la finalul perioadei un portofoliu de producţie de energie verde de 2,5 GW.