Mai exact, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) cere conducerii ASF și celorlalte instituții responsabile, respectiv Parlamentul României, Guvernului României, ANAF, Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și Direcției Naționale Anticorupție, – să vegheze la respectarea legii.
În acest context, COTAR a transmis către aceste instituții o adresă de atenționare publică, în legătură cu presupusa tranzacție de vânzare a societății de asigurare-reasigurare City Insurance, dat fiind interesul legitim al transportatorilor și consumatorilor în legătură cu situația financiară și evoluția principalilor actori de pe piața de asigurări.
Potrivit sursei citate, în anul 2017, când City Insurance avea o cotă de piață semnificativ mai redusă, aceasta nu reușea să-și gestioneze portofoliul și a intrat în procedura de redresare financiară, în baza unui raport de control inopinat, efectuat de ASF. Au fost scoase în evidență mai multe deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului societății. Conform informațiilor publicate de autorități la acea vreme, printre cele mai importante probleme identificate în situația societății erau gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de daună – situat la un nivel de 43% -, și coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respecta prevederile normelor în vigoare.
La acea dată, ASF anunța triumfal:“Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, s-a întâlnit cu Dr. Max Rossler, cunoscut investitor privat elvețian, cu ocazia vizitei pe care acesta a făcut-o în România, în vederea finalizării negocierilor de preluare a Societății de Asigurare Reasigurare City Insurance. Alături de Dr. Roessler, la această întâlnire au participat și reprezentanții Berlin London Holding AG, companie cu resurse și expertiză, la nivel european, în domeniul managementului și reorganizării societăților de asigurare”, se arata în documentul transmis de ASF, în martie 2017.
City Insurance nu a îndeplinit planul de măsuri
Apoi ASF a scos de sub redresare financiară societatea City Insurance, fără ca aceasta să fi îndeplinit planul de măsuri, în vederea vânzării societății de asigurări către domnul Dr. Max Rossler. Tranzactia nu a mai avut loc, dar societatea City Insurance a ieșit de sub procedura de redresare funanciară, cu acordul ASF și fără să îndeplinească planul de măsuri, mai arată COTAR.
Pe 23 martie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul făcut de ASF, într-un proces deschis anul trecut de City Insurance, liderul pieței RCA, în urma unor sancțiuni legate de nereguli la soluționarea dosarelor de daună RCA. Printre măsurile dispuse de ASF în sarcina City Insurance se numără și un plan de măsuri care vizează, printre altele, majorarea capitalului social cu 16,5 milioane de euro, până la finalul anului 2020, pentru rezolvarea problemelor de solvabilitate.
Litigiul viza Deciziile ASF nr. 455/2020 și nr. 457/2020, prin care Autoritatea a constatat o serie de nereguli în ceea ce privește activitatea societății de asigurare-reasigurare City Insurance, acestea vizând, în esență, nerespectarea prevederilor referitoare la modul de calcul și constituire al rezervelor tehnice, respectarea indicilor de solvabilitate și modalitatea de gestionare a dosarelor de daună. Față de acestea au fost dispuse măsuri corective care au inclus:
Obligația City Insurance de a formula și prezenta o ediție revizuită a politicii de constituire, modificare și menținere a rezervelor tehnice sub regim Solvabilitate II, conform indicațiilor ASF – art. 1 din Decizia ASF nr. 455/2020
Obligația City Insurance
COTAR mai amintește Obligația City Insurance de a realiza o majorare a capitalului social cu suma de 16,5 milioane de euro, cel târziu până la data de 31.12.2020. – art. 1 din Decizia ASF nr. 457/2020.
La acest litigiu a participat si COTAR, care a formulat cereri de intervenție accesorie în favoarea ASF, urmărind să sprijine apărările formulate de Autoritate, în scopul menținerii Deciziilor ca legale și temeinice și aplicarii lor neîntârziate. Decizia pronunțată de către ICCJ este definitivă și ar fi trebuit realizată “de îndată” de către City Insurance, care ar fi trebui să procedeze, fără întârziere, la reanalizarea modului de calcul a rezervelor tehnice pentru aproximativ 100.000 de dosare de daună și efectuarea majorarii de capital cu suma de 16,5 milioane de euro.
La aproape 3 săptămâni de la pronunțarea acestei decizii definitive și care ar fi trebuit să fie dusă la îndeplinire “de îndată” de către City Insurance, societatea de asigurări nu pare să-și fi îndeplinit obligațiile. În loc de a recalcula rezerva tehnică pentru cele 100.000 de dosare de daună și de a realiza majorarea de capital de 16,5 milioane de euro, City Insurance anunță, pe un ton triumfal, că societatea de asigurări se află în procedură de vânzare. În mod inexplicabil, ASF respectiv dl. Vicepresedinte Rosu ,cel care conduce efectiv acest sector , nu are nicio obiecție sau reacție față de City Insurance, cu privire la posibila neîndeplinire a obligațiilor menționate mai sus.
Pe lângă obligațiile pe care trebuie să le respecte, societatea trebuie să respecte prevederile legii RCA, situație care nu rezultă deloc din raportul publicat chiar de ASF. Conform acestui raport, gradul de conformitate a operatorilor așa-zis supravegheați s-a deteriorat continuu și drastic în ultimii ani: “În anul 2020 s-au înregistrat: 42.557 petiții și informări de neconformitate pentru piețele supravegheate, în creștere cu 58,14% față de anul 2019, creștere cu 258,83% față de anul 2018, respectiv cu 353,60% față de anul 2017” – se specifică în raport. Din același document aflăm evolutia pe ani a numărului de reclamații pentru piața de asigurări din România: Anul 2017: 8.045 de reclamații; Anul 2018: 10.549 de reclamații; Anul 2019: 25.679 de reclamații; Anul 2020: 41.544 de reclamații. În plus, aflăm că în luna martie 2021, ASF a înregistrat recordul absolut de reclamații, acestea fiind de aproximativ 6.000 într-o singură lună!
În acest context, sursa citată adresează Primului Ministru Florin Cîțu, următoarele întrebări de la care așteaptă un răspuns urgent: Ce se întâmplă dacă City Insurance găsește înțelegere la ASF, operațiunea de vânzare a societății City Insurance este autorizată de ASF, iar după finalizarea tranzacției, în urma căreia City Insurance își mută sediul din România în Olanda, ieșind de sub jurisdicția ASF, societatea de asigurări își declară falimentul? Cine va acoperi despăgubirile de ordinul sutelor de milioane de euro? Fondul de Garantare a Asiguraților din România? Un fond de garantare a asiguraților din Olanda? Sau statul român?