Se vinde una dintre cele mai mari fabrici de textile din România! Nu mai este un secret că, în perioada comunistă, România avea numeroase fabrici, care reprezentau unități esențiale de producție în diverse domenii. De cele mai multe ori, produsele finite erau destinate piețelor internaționale.

Vastex Vaslui, scoasă la vânzare după ce a dat faliment

Iar una dintre acestea a fost Vastex Vaslui. În perioada comunistă, aceasta a exportat textile în Belgia, Germania, Franța și Portugalia. Ulterior, însă, a intrat în faliment și și-a închis porțile.

Vastex Vaslui a fost înființată în 1972 ca o unitate de producție pentru fire de bumbac. Activitatea sa a evoluat atât de bine încât, în decurs de 10 ani, s-a extins semnificativ. Astfel, pe lângă filiatura de bumbac, compania a adăugat și secțiuni de țesătorie și finisaj chimic pentru țesături.

Între 1978 și 1981, Vastex Vaslui a cunoscut cea mai prosperă perioadă din istoria sa. Fabrica a beneficiat de multiple investiții care i-au permis să își mărească semnificativ capacitatea de producție.

În această perioadă, au fost deschise și un atelier de confecții, precum și o țesătorie. Datorită acestor extinderi, până în 1990, fabrica a operat sub denumirea de Textila Vaslui.

Prețul de pornire al licitației

În 1990, fabrica din Vaslui s-a transformat din întreprindere de stat în societate pe acțiuni, primind denumirea de VASTEX S.A. În anul 2000, a fost privatizată și a devenit o companie cu capital integral privat românesc.

După 23 de ani de la privatizare, Vastex S.A. a intrat în faliment. După mai mulți ani de activitate, producția din fabrica de textile a fost închisă, iar unitatea a fost scoasă la licitație.

În prezent, Vastex S.A. deține un teren extins de 74.619 metri pătrați, precum și diverse bunuri mobile care au susținut buna funcționare a activității. Fabrica include, de asemenea, construcții speciale și clădiri care sunt incluse în pachetul de vânzare.

Activele fabricii sunt disponibile pentru achiziție, iar prețul de pornire al licitației pentru Vastex S.A. este de 27.184.260 lei, fără TVA.

Electroprecizia SA și-a vândut toate acțiunile la Electroprecizia Electrical Equipment către Schultz International Holding

Iar aceasta nu este singura fabrică românească ce s-a vândut recent. Compania Electroprecizia SA (simbol bursier ELZY) și-a vândut integral participațiile deținute în Electroprecizia Electrical Equipment către grupul german Schultz International Holding. Tranzacția a fost realizată conform unui acord semnat anul trecut și a avut loc în conformitate cu condițiile stabilite inițial, respectând reglementările pieței de capital.

Electroprecizia SA a cedat 99% din Electroprecizia Electrical Equipment către Schultz International Holding, în timp ce restul de 1% a rămas în posesia companiei Intercom SA din Covasna. Intercom SA este deținută de familia Monica-Tatiana Secelean prin Interlogistics SA, iar Adrian Secelean este directorul general al Electroprecizia.

Suma exactă a vânzării nu a fost dezvăluită, însă s-a menționat că aceasta se situează sub limita prevăzută de regulamentul bursier. Mai multe puteți afla aici.