Creșterea câștigului salarial mediu net în octombrie 2024

În luna octombrie 2024, câștigul salarial mediu net a crescut cu 40 de lei, ajungând la valoarea de 5.268 lei, înregistrând o creștere de 0,8% față de luna septembrie 2024, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

De asemenea, câștigul salarial mediu brut a fost de 8.612 lei, cu o creștere de 59 lei (+0,7%) față de luna precedentă. Comparativ cu luna octombrie 2023, câștigul salarial mediu net a înregistrat o creștere semnificativă de 12,3%.

Valori maxime și minime ale câștigului salarial mediu net

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activitățile din domeniul tehnologiei informației, inclusiv serviciile informatice, cu o valoare de 11.541 lei. Pe de altă parte, cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu doar 3.078 lei.

Indicele câștigului salarial real a fost de 107,3% în luna octombrie 2024 față de octombrie 2023, semnificând o creștere a puterii de cumpărare. În raport cu luna precedentă (septembrie 2024), indicele câștigului salarial real a fost de 100,2%. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a ajuns la 251,6%, înregistrând o creștere de 0,4 puncte procentuale față de septembrie 2024.

Fluctuațiile câștigului salarial în timpul anului

Fluctuațiile câștigului salarial pe parcursul anului sunt influențate de acordarea premiilor anuale și primelor de sărbători, care au loc în special în lunile de bază pentru comparație, cum sunt decembrie sau martie/aprilie.

Aceste fluctuații conduc la creșteri sau scăderi în funcție de perioada în care sunt acordate, iar în final, ele contribuie la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

bani, lei, salariu
SURSA FOTO: Dreamstime

În luna octombrie 2024, în majoritatea activităților economice, câștigul mediu net a înregistrat creșteri față de septembrie 2024, datorită acordării de prime ocazionale, drepturi în natură, ajutoare bănești, precum și sume din profitul net și alte fonduri, inclusiv bilete de valoare.

În plus, creșterile au fost determinate de realizările de producție mai mari sau încasările mai mari în funcție de proiectele sau contractele derulate.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivelul sectoarelor economice au fost înregistrate în: fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice (+12%), extracția minereurilor metalifere (+10,2%), extracția cărbunelui superior și inferior (+8%), fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (+7,9%), activități de intermedieri financiare și activități de asigurare (+7,5%), fabricarea produselor din tutun (+6,5%) și fabricarea mașinilor, utilajelor și echipamentelor (+5,8%).

De asemenea, în sectoare precum fabricarea mobilei, intermedieri financiare (fără activități de asigurări și fonduri de pensii), activități de poștă și curierat, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, tăbăcirea pieilor, transporturile aeriene, silvicultura, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, precum și în comerțul cu ridicata și cu amănuntul s-au înregistrat creșteri între 2% și 3%.

Scăderi ale salariilor în anumite sectoare

Pe de altă parte, scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna septembrie 2024 au fost observate în sectoare unde s-au acordat prime ocazionale sau ajutoare bănești în lunile precedente. Cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-16,2%) și în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (-15,8%).

În alte sectoare, cum ar fi industria metalurgică, fabricarea autovehiculelor de transport rutier și transporturile pe apă, s-au înregistrat scăderi între 2% și 8,5%.

În sectorul bugetar, câștigurile salariale medii nete au înregistrat creșteri în octombrie 2024 comparativ cu luna precedentă, în special în învățământ (+3%), datorită plății cu ora a cadrelor didactice, și în administrația publică (+0,8%). În schimb, în domeniul sănătății și asistenței sociale, câștigul mediu net a scăzut ușor (-1,2%) față de luna septembrie.