Raed Arafat a declarat la Digi 24 că nu are nicio problemă să se vaccineze în mod public dacă astfel reușește să convingă oamenii că serul anti-COVID este sigur. De asemenea, șeful DSU a explicat că vaccinarea nu va fi obligatorie, dar crede că cei care se vor vaccina se vor bucura de o libertate de mișcare în plus, cum ar fi călătoriile internaționale, în contextul în care multe companii aeriene cer vaccinarea.
Vaccinarea este un drept și nu o obligație
România își propune să vaccineze 60%-70% din populație – în jur de 13 milioane de români – împotriva COVID-19 în primele 6 luni ale campaniei de vaccinare, a anunțat vineri Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecţioase la Spitalul Militar Central Carol Davila din București și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
„Dacă vom avea 60-70% din populație imunizată, putem asigura începutul sfârșitului pandemiei. Vom putea să ne întoarcem la viața și normalitatea pe care o știam”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.
Vaccinarea împotriva COVID-19 se va face numai după exprimarea consimțământului: „Vaccinarea este voluntară și nu este obligatorie, este un drept și nu o obligație”.
Vin perioade grele
Chiar dacă numărul noi de cazuri pare că a mai scăzut ca ritm de creștere, șeful DSU spune că vine o perioadă grea, referindu-se la perioada ianuarie-februarie dar și la perioada Sărbătorilor. Raed Arafat a mai anunțat ce anume au autoritățile în vedere după data de 14 decembrie.
Mai precis, Guvernul va prelungi starea de alertă în 14 decembrie și până atunci va face o nouă analiză dacă se impun sau nu noi restricții. Un lockdonwn total, la nivel național, este însă exclus. Va fi preferată în continuare carantinarea zonală, a explicat, vineri seara, la Digi24, Raed Arafat.
„Când vedem localitățile care au fost carantinate, toate au arătat, chiar dacă au avut carantina prelungită cu încă 7 zile sau la unele chiar cu 14 zile, că s-a reușit controlul situației. (…) La Timișoara, care n-a fost carantinată, au fost carantinate localitățile din jur și asta a avut un impact și asupra Timișoarei și s-a văzut că la Timișoara este o scădere. Sibiul, la fel. La Alba, a trebuit să prelugim”, a spus Raed Arafat.
„Inclusiv OMS și toată lumea vorbește de măsuri locale, zonale, nu măsuri generale, naționale, adică nu lockdown național, ci mai degrabă măsuri care să se concentreze pe zonele care sunt mai afectate, până se rezolvă problema acolo și bănuiesc că aceasta va fi și abordarea noastră mai departe. Eu n-am auzit pe cineva care dorește să se întoarcă la un lockdonw generalizat, fără diferențiere”, a declarat Raed Arafat.
Șeful DSU a mai precizat că „depinde foarte mult de noi toți, pentru că vin perioade grele, vin perioadele sărbătorilor de iarnă, oamenii vor să se plimbe, vor să socializeze. Aici, din nou, depinde dacă acceptăm în perioada asta să reducem mobilitatea, să reducem contactele, să rămânem în interiorul familiei foarte apropiate, cu care trăim în casă. Atunci e posibil să evităm o situație mult mai serioasă, care să revină, chiar dacă acum scădem ca și cifră, dar să ne trezim că începe să crească după sărbători, în ianuarie-februarie”.
Sursă foto: INQUAM/George Călin