UE vrea să ajungă la zero emisii de dioxid de carbon pentru vehiculele noi până în 2035

Uniunea Europeană și-a reconfirmat angajamentul de a asigura că toate mașinile noi vândute în blocul comunitar vor avea emisii zero până în 2035, conform unui raport Reuters.

Comisia Europeană a subliniat miercuri că regulamentul privind standardele de emisii de CO₂ pentru autovehicule și camionete nu va suferi modificări. Decizia a fost luată pentru a sprijini obiectivele climatice ale UE și pentru a accelera tranziția către vehicule electrice și alte tehnologii ecologice.

În ciuda investițiilor semnificative ale producătorilor auto în electrificare, aceștia se confruntă cu provocări majore, cum ar fi costurile mari, infrastructura de încărcare insuficientă și concurența acerbă din partea producătorilor chinezi, care pun pe piață vehicule electrice la prețuri mai accesibile.

Italia și alte state membre ale Uniunii Europene au solicitat modificarea reglementărilor pentru a permite utilizarea combustibililor sintetici ca alternativă la electrificare. Germania a reușit deja să obțină anul trecut o excepție pentru acești combustibili, însă utilizarea lor continuă să fie restricționată.

Măsuri pentru a sprijini tranziția

Pentru a sprijini tranziția, Comisia Europeană explorează soluții care să faciliteze accesul la vehicule electrice și să întărească competitivitatea industriei auto din Europa.

Bruxelles-ul va evalua progresul în 2026, însă termenul-limită pentru 2035 rămâne ferm, continuând să pună presiune asupra industriei auto pentru a grăbi adaptarea la noile standarde de emisii.

1,8 miliarde de dolari pentru sprijinirea industriei auto

Comisia Europeană a anunțat miercuri, 5 martie, un plan în valoare de 1,8 miliarde de euro destinat să creeze un lanț de aprovizionare sigur și competitiv pentru materiile prime necesare producției de baterii, cu scopul de a sprijini dezvoltarea industriei europene a autovehiculelor.

Industria europeană a autovehiculelor se află într-un moment de răscruce, marcat de schimbări tehnologice rapide și o concurență în creștere. Pentru a face față provocărilor viitoare, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat în ianuarie un dialog strategic privind viitorul sectorului auto european, un proces colaborativ și incluziv, care vizează abordarea celor mai mari provocări cu care se confruntă industria. În acest cadru, Comisia a prezentat miercuri un plan de acțiune, bazat pe acest dialog strategic.

„Există atât de mult potenţial neexploatat pe piaţa mondială în ceea ce priveşte inovarea şi soluţiile curate. Vreau ca industria noastră europeană a autovehiculelor să preia conducerea. Vom promova producţia internă pentru a evita dependenţele strategice, în special pentru producţia de baterii.

Ne vom respecta obiectivele convenite în materie de emisii, dar cu o abordare pragmatică şi flexibilă. Obiectivul nostru comun este o industrie a autovehiculelor durabilă, competitivă şi inovatoare în Europa, care să aducă beneficii cetăţenilor noştri, economiei noastre şi mediului nostru”, a declarat aceasta, citată în comunicat.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Dificultăți în adaptarea la tehnologiile-cheie

Întreprinderile din sectorul auto al UE întâmpină dificultăți în adaptarea la tehnologiile-cheie. Pentru a sprijini tranziția către vehicule bazate pe inteligență artificială, conectate și automatizate, Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune care include crearea unei alianțe europene dedicate vehiculelor autonome și conectate. Această alianță va reuni părțile interesate pentru a dezvolta vehicule de nouă generație și pentru a crea software și hardware necesar. De asemenea, vor fi înființate bancuri de testare și spații de reglementare pentru a sprijini inovatorii.

Comisia va dezvolta în continuare un cadru de reglementare pentru vehiculele autonome și va sprijini aceste inițiative prin investiții public-privat de aproximativ un miliard de euro între 2025-2027, prin programul Orizont Europa.

Planul este însoțit de o comunicare privind decarbonizarea flotelor de întreprinderi, cu exemple de bune practici și îndemnuri pentru statele membre să sprijine flotele ecologice. Comisia va propune o modificare a Regulamentului privind emisiile de CO2 pentru autoturisme, care va permite o flexibilitate mai mare pentru producători prin calcularea unei medii a performanței pe o perioadă de trei ani (2025-2027).

Comisia Europeană lucrează, de asemenea, la strategii pentru a stimula cererea de vehicule europene cu emisii zero. Planul de acțiune propune măsuri care vor încuraja tranziția către aceste vehicule, consolidând totodată încrederea consumatorilor prin îmbunătățirea performanței bateriilor și facilitarea posibilității de reparare a acestora.

Colaborare pentru susținerea industriei

Comisia Europeană va colabora cu statele membre pentru a optimiza stimulentele pentru consumatori, iar pentru a sprijini industria de baterii, va asigura o producție competitivă de celule în UE, susținută prin finanțare din Fondul pentru Inovare.

De asemenea, Comisia va analiza sprijinul direct pentru producători și va ajuta sectorul auto european să facă față deficitului de competențe și îmbătrânirii forței de muncă, prin colectarea de date și extinderea sprijinului financiar din Fondul european de ajustare la globalizare și Fondul social european Plus (FSE+).

Comisia va sprijini recalificarea lucrătorilor din sectorul auto și va propune o inițiativă pentru perfecționare. În ceea ce privește concurența globală, Comisia va proteja întreprinderile europene prin instrumente de apărare comercială și va continua negocierile pentru a crește accesul pe piață. Măsurile de investiții vor viza asigurarea competitivității pe termen lung a industriei auto din UE și simplificarea reglementărilor administrative pentru producători.