Un avertisment de ultimă oră a fost lansat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) şi Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA).
Sursele citate trag un semnal de alarmă și menționează că foarte mulți consumatori riscă să își piardă toţi banii investiţi în criptoactive. Totodată, același surse mai spun că cei vizați ar putea cădea pradă și escrocheriilor.
„Consumatorii se confruntă cu posibilitatea extrem de reală de a-şi pierde toţi banii investiţi în cazul în care cumpără aceste active”, avertizează sursele citate.
Ce spun autoritățile?
Menționăm faptul că avertismentul venit de la cele trei autorități reprezintă o accentuare semnificativă a avertismentelor autorităţilor UE adresate consumatorilor care cumpără criptoactive.
În ultima perioadă, a tot fost subliniat faptul că acești consumatori nu au protecție și, totodată, în cazul în care s-ar întâmpla o astfel de situație, nu vor putea cere despăgubiri conform actualelor reglementări UE privind serviciile financiare.
Îngrijorările autorităţile de reglementare vin și în contextul în care numărul consumatorilor care cumpără 17.000 diferite criptomonede, inclusiv bitcoin şi ether, care reprezintă 60% din piaţă, a crescut semnificativ în ultima perioadă.
Pe de altă parte, o mare parte dintre cei implicați în astfel de tranzacții nu sunt conștienți pe deplin de riscuri, atrag atenţia instituţiile UE de supervizare, care vin și cu recomandări.
La ce trebuie să fie atenți consumatorii?
Astfel, potrivit surselor citate, consumatorii trebuie să fie atenți la reclamele înșelătoare, care apar pe rețelele de socializare și care ajung să fie promovate chiar și de influenceri.
Totodată, un alt aspect important îl reprezintă promisiunile de câștiguri rapide și ridicate, care de cele mai multe sunt puse la înaintare în fața consumatorilor.
„Consumatorii trebuie alertaţi în privinţa riscurilor reclamelor înşelătoare, inclusiv prin reţelele de socializare şi influenceri. În special consumatorii ar trebui să fie reticenţi faţă de promisiunile unor câştiguri rapide şi ridicate, mai ales cele care arată prea bine pentru a fi adevărate”, susţin autorităţile UE.
În același timp, autoritățile de reclementare mai subliniază faptul că toți onsumatorii ar trebui să fie conştienţi de nivelul ridicat al consumului de energie pentru producerea unor criptoactive, care provoacă daune mediului, se arată în comunicat.