Indemnizații de merit din veniturile proprii ale spitalelor

Potrivit proiectului propus de Ministerul Sănătății, spitalele publice vor putea acorda indemnizații de merit din veniturile proprii, cu condiția încadrării în bugetul aprobat și în limita a 2% din cheltuielile cu salariile de bază.

Adoptarea acestei ordonanţe este esenţială pentru crearea unui sistem medical performant, motivant pentru profesionişti şi sustenabil din punct de vedere financiar, respectând în acelaşi timp angajamentele asumate de România în cadrul PNRR, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Valoarea maximă a indemnizației va fi echivalentul a șase salarii minime brute pe economie, pe an.

Performanța va fi evaluată anual

Pentru a beneficia de acest stimulent financiar, personalul medical va fi supus unei evaluări anuale. Fiecare spital va avea obligația de a monitoriza performanța la nivel de secție, laborator, compartiment, ambulatoriu integrat și la nivel individual.

Indicatorii de performanță, metodologia de evaluare și condițiile concrete pentru acordarea indemnizațiilor urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului Sănătății.

Proiectul mai prevede că autoritățile locale pot contribui financiar, în limita creditelor aprobate, indiferent de subordonarea unităților sanitare, sprijinind astfel acordarea acestor indemnizații.

spital, bolnav, boala, medici
SURSA FOTO: Dreamstime

Donațiile pacienților, legale doar către spitale

Pe lângă stimulentele financiare interne, recent a fost promulgată și o lege care reglementează modul în care pacienții pot face donații după tratamentul medical primit. Actul normativ, inițiat de deputați USR și adoptat de Parlament, prevede explicit că pacienții nu mai pot oferi bani sau cadouri personalului medical, ci doar unității sanitare.

Pacientul poate face donaţii unităţii sanitare unde a fost îngrijit, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie, se menționează în textul legii.

Scopul legii este de a elimina șpaga mascată și de a permite exprimarea recunoștinței într-un cadru legal și transparent.

Un gest de recunoștință, nu un act de corupție

Inițiatorii proiectului susțin că legislația nu anulează dreptul pacientului la recunoștință, ci doar îl redirecționează într-un mod corect și etic.

Oferirea unui cadou medicului reprezintă o constantă în comportamentul pacientului român, prins la mijloc în lupta dintre dreptul la recunoştinţă şi implicaţiile penale ale unui astfel de gest, se arată în expunerea de motive.

„Nu se legalizează șpaga”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu în plenul Camerei Deputaților, pe 26 martie.