Dumitru Chisăliță, Senior Consultant în domeniul gazelor și al energiei și președintele Asociației Energia Inteligentă, ne explică ce vom trăi peste o lună și jumătate. El este expert tehnic și consultant în domeniul petrolului.
Ce ne facem fără fonduri?
Cu siguranță cea mai mare provocare a anului 2025 este legată de faptul că la 31 martie 2025 plafoanele prețurilor la gaze și energie electrică urmează să expire. Dar vor fi lăsate să expire aceste plafoane sau vor fi prelungite?
”Angajamentele României în UE sunt de a asigura liberalizarea pieței de gaze și energie electrică, în acest sens, continuarea plafonării, vine la pachet cu reducerea fondurilor acordate de UE România. Își permite România în acest moment să se lipsească de aceste fonduri?
Dar continuarea plafonării presupune și cheltuieli mari de la bugetul de stat cu plata compensărilor către furnizori. Își permite România în acest moment să aibă aceste cheltuieli suplimentare? De unde scoate România acești bani?”, se întreabă Dumitru Chisăliță.
Spectrul deficitului – record
”Să nu uităm că România a reușit în 2024, să ajungă la un deficit bugetar demn de o țară aflată în război, de peste 8-9% din PIB, în condițiile în care au adunat mai mulți bani din taxe și impozite și au împrumutat aproape 50 mld. euro în acest an, cea mai mare sumă împrumutată vreodată de România într-un singur an. Deficit record, împrumuturi record, înghețări ale beneficiile celor defavorizați record, dar FMI devine, pe zi ce trece, singura noastră salvare. Va accepta FMI să se continue gaura de la bugetul de stat cu plafonarea prețurilor la energie și gaze?”, spune expertul pentru Capital.
Ce presupune liberalizarea pieței de energie
”Liberalizarea sau reliberalizarea pieței de gaze și energie electrică presupune o pregătire corespunzătoare care necesită:
- Campanii de ridicarea a cunoștințelor minime necesare funcționării unei piețe. Liberalizarea înseamnă a înțelege, iar înțelegerea se bazaeză pe învățătură. Fără învățătură nu există liberalizare.
- Dezvoltarea încrederii în piață, respectiv în instituțiile necesare asigurării funcționării pieții. Nivelul de încredere în instituțiile necesare asigurării funcționării pieței de gaze și electricitate este scăzut în rândul populației.
- Organizarea pieței prin asigurarea regulilor de funcționare. Libertatea există atâta vreme cât se acţionează potrivit unor reguli susţinute de valori conştientizate, înţelese şi împărtăşite de consumatori.
- Timp. Triada enumerată mai sus are nevoie de timp, de suficient timp pentru a se atinge masa critică de consumatori învățați, încrezători și conștienți de avantajele liberalizării”, subliniază Chisăliță.
Sabia lui Damocles
”În lipsa pregătirii liberalizării pieței de gaze și energie electrică, și realizarea la 1 aprilie 2025 a liberalizării pieței:
- vom asista la creșteri importante ale prețului la gaze și electricitate, deoarece furnizorii vor profita de lipsa cunoștințelor, reacției consumatorilor, speculării reglementărilor legale pentru a-și crea avantaje în a stabilii prețurile pe care le doresc
- vom asista la o înfierare a valorilor europene și euroatlantice, care au la bază libertatea
- vom asista la creșterea sărăciei energetice și la probleme economice profunde.
Astfel, ne găsim în mare dilemă plafonare sau neplafonare? Adică cu cheltuieli mai mari de la bugetul de stat și fonduri mai puține de la UE sau prețuri mai mari la consumatori?”, atrage atenția specialistul.
SPOT ne joacă festa
”27 de analize scrise în ultimele luni, dar și pachetul de soluții propuse au fost parțial acceptate de Ministerul Energiei (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/strategia-de-pregatirea-a-eliminarii-plafonarii-pretului-gazelor-naturale-si-energiei-electrice/ ).
Conform declarațiilor Ministrului Energiei, Ministerul a înaintat încă din luna ianuarie 2025 către Guvernul României o propunere de plafonare a prețului la gaze (1 an) și energie (3 luni), care a rămas fără răspuns. Întârzierea acestui răspuns este una din cauzele creșterii prețului pe piața SPOT pe care o vedem în prezent.
Înclin să cred că, la 1 aprilie 2025, se va proceda cum se procedează de 35 de ani în Romania, Guvernul va lua o decizie cu iz populist din considerente electorale, se va plafona prețul pentru următoarele 3 luni, aspect care nu va schimba nimic din dezastrul care va urma.
Populația trebuie să se aștepte la o nouă schemă dâmbovițeană. Plafonarea pe termen scurt pentru a fi convinsă de bunele intenții înainte de alegeri. Dar și eliminarea acesteia după alegeri. Sunt adeptul pieței liberalizate, dar nu oricum, nu oricând, nu cu orice preț”, trage linie președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță.