Se zice că a fost criză economică începând din 2007

Sursa: Dreamstime

Minciuna a fost întotdeauna iubită cu fanatism de către politicienii ajunşi prin hazard în posturile de conducere ale statelor. Chiar dacă se promite fericirea maselor ce sunt târâte periodic la vot, raţiunea de stat primează şi se fac tot felul de calcule ce nu prea aduc fericire poporului mărunt și clasei de mijloc.

Anul 2007 a intrat în istorie prin începerea unei noi crize economice şi financiare după ce afacerile au început să scârțâie în SUA. Guvernele au început imediat să adopte măsuri pentru ieşirea din recesiune şi aceasta a fost imaginea prezentată mai ales pentru alegători prin intermediul presei ce era dornică să fie în grațiile puterii.

Realitatea era însă una extrem de crudă. Au fost tăiate pensii, salarii şi alte fonduri utile persoanelor de rând pentru echilibrarea bugetelor și pentru salvarea unor afaceri. Era un sacrificiu necesar. Banii economisiţi cu greu au fost direcţionaţi spre relansarea economiei, spre binele comun. Aceasta ar fi teoria şi este absolut frumoasă.

Din păcate, guvernele s-au ocupat cu altceva. Fondurile au fost dirijate din belşug către înarmare şi este interesant de urmărit salturile făcute de bugetele militare în 2008 în raport cu anul precedent.

Italia a trecut de la 32 de miliarde de dolari la 36,8 miliarde de dolari, cifrele fiind rotunjite. Israelul a sporit sumele de la 11,4 la 13,8. Se poate spune imediat că nu sunt sume care să influenţeze nivelul de trai al populaţiei întregii planete.

Să vedem ce făceau marile forţe cu pretenţii mondiale. SUA a scos din buzunar 589,5 miliarde şi apoi a crescut cheltuielile la 656,7. Marea Britanie a dat în plus pe uneltele morţii cu 8,5 miliarde. China a sporit investiţiile de la 68 la 86 şi erau tot miliarde de dolari.

Acestea sunt însă numai câteva din sumele declarate oficial drept tocate suplimentar pentru înarmare, dar se știe că bugetul militar al Rusiei n-a fost cunoscut vreodată cu exactitate pentru că era secret de stat, mai ales în comunista eră.

A fost un adevărat dezmăţ financiar fix în era botezată de criză, dar n-au existat vinovați pentru că mereu se dă vina pe viciile de funcționare a sistemului capitalist de producție. Așa s-a procedat și cu Marea Criză Economică.