Directorul general al companiei Investor, care deţine aproximativ o cincime din SEB, crede că banca este prea mică comparativ cu rivala Nordea, cea mai mare bancă din regiune după valoarea de piaţă.

Reprezentanţii Danske Bank, SEB şi Investor au refuzat să comenteze informaţia publicată de ‘Dagens Industri’.

Joi la prânz, acţiunile Danske Bank înregistrau un avans de 1,4% iar acţiunile SEB un avans de 0,9%. Cele două bănci au fost afectate de colapsul bulei imobiliare şi de problemele din sectorul agricol danez, ceea ce a sporit speculaţiile potrivit cărora SEB şi Danske Bank ar putea negocia combinarea activelor lor.

Valoarea de piaţă a SEB este de 23,7 miliarde de dolari iar a Danske de 22,3 miliarde de dolari, în timp ce Nordea are o capitalizare de piaţă de 49,5 miliarde de dolari.

Combinarea activităţilor SEB şi Danske ar ajuta băncile să facă economii în operaţiunile lor din Suedia, Danemarca şi statele baltice dar băncile ar putea avea dificultăţi în obţinerea aprobării autorităţilor de reglementare, care vor să limiteze mărimea marilor instituţii financiare.

‘Dagens Industri’ susţine că şeful SEB, Annika Falkengren, ar putea prelua de la Borje Ekholm conducerea companiei Investor, astfel încât directorul general al Danske Bank, Thomas Borgen, să conducă noul grup financiar.

SURSA: Agerpres